Нямам съмнение, че може да се случи мнозинство за конституционна

...
Нямам съмнение, че може да се случи мнозинство за конституционна
Коментари Харесай

Доц. Буруджиева: Вече има мнозинство за конституционна реформа

Нямам подозрение, че може да се случи болшинство за конституционна промяна. Позициите на партиите са ясни. Единствено Българска социалистическа партия показаха друго мнение. Друг е въпросът какъв брой бързо това ще се случи. Това съобщи политологът доцент Татяна Буруджиева в предаването „ Денят онлайн “ по Нова нюз.

„ Основният закон в страната евентуално поради фрапантното неща, случили се в обществото, би трябвало да придобие някаква адекватност. От това да имаме основен прокурор и той да е една от безконтролните фигури, ние се люшкаме в другата прекаленост. Много мъчно ще се решат основно значимите проблеми преди да се разискват съответни текстове, изясни тя. По думите ѝ не е правилно да не знаем кой специалист написа измененията “, изясни тя.

„ Движение за права и свободи имат план, който е импортиран. Политическа партия приготвят собствен, в който основното е кой да държи юздите на основния прокурор. Главният прокурор е институция и в случай че го премахнеш значи да разбъркаш цялата структура на правосъдната система. Това не е по никакъв начин просто. За мен дебатът по правосъдната промяна би трябвало да е доста сериозен и той би трябвало да стартира от специалистите “, предизвести политологът.

„ Нежеланието да се взе участие в предварителния спор не е от най-полезните ходове. Това значи, че Българска социалистическа партия счита, че не би трябвало нищо да се трансформира в Конституцията “, счита доцент Буруджиева.

„ Очертават се противостоящи връзки, а не партньорски сред президента и новата коалиция. Той ясно сподели своето отношение към това държавно управление при връчването на мандата. Със промяната на регионалните шефове Радев демонстрира, че е не е склонен с политиката на това държавно управление. ГЕРБ направиха жест и се отхвърлиха от мандата си. Сега стоят в профил и следят. Управлението буксува сега. Не могат да се вземат безапелационни и бързи решения. Виждаме, че всяко нещо се разисква, всяка неточност се вади. ГЕРБ са на ръба на пропастта. Ако създадат още една крачка обратно, ще заплащат доста огромна електорална цена “, заключи политологът.

Според мен се приготвя почвата за нов политически план, който ще се оглави от Гешев. Продължава да има потребност от смяна в обществото. Този план обаче може да повтори ориста на Цветан Цветанов, счита тя.

 

 

 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР