Нямало прокурорски натиск в писмото на спецпрокурорите, с което препоръчват

...
Нямало прокурорски натиск в писмото на спецпрокурорите, с което препоръчват
Коментари Харесай

ВСС: Няма натиск в писмото на спецпрокурорите за исканата от ВКС проверка

Нямало прокурорски напън в писмото на спецпрокурорите , с което " предлагат " на Спецапелативния съд да не дава документи на Върховен касационен съд. Това взеха решение на съвещание на прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) единомислещо с 10 гласа " за ".

Припомняме, мотив за писмото от Върховен касационен съд беше светкавичната реакция на Спецпрокуратурата. На 16 ноември Спецсъдът промени ограниченията за неотклонение на двете от " задържане под стража " на " домакински арест ", само че до освобождение действително по този начин и не се стигна.

Спецпрокуратурата стремително стачкува определението и Апелативният съд спря осъществяването му. Реално това се случва за повторно.
 Върховен касационен съд ревизира решенията за задържането в ареста на Иванчева и Петрова
Върховен касационен съд ревизира решенията за задържането в ареста на Иванчева и Петрова

Проверката би трябвало да завърши до 5.12., а отчетът да е подготвен до 10.12.

Писмото е от и.ф. административния началник на Специализираната прокуратура Димитър Петров , и. ф. административния началник на Апелативна профилирана прокуратура Николай Найденов , прокурора при Върховна касационна прокуратура Илиян Рангелов и прокурора при Апелативна профилирана прокуратура Тихомир Стоев .

То е изпратено на 29 ноември 2018 година, до ръководителя на Апелативния профилиран углавен съд във връзка инспекция, разпоредена от ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

След това 11 спецапелативни съдии сезираха Висш съдебен съвет след инспекция от Лозан Панов към тях.

Според членовете на Висш съдебен съвет в прокурорската гилдия, това писмо от Спецпрокуратурата: " не съставлява опит за институционално влияние върху съда, интервенция в правосъдната самостоятелност и не цели разстройване на формираната по надлежния ред инспекция в Апелативния профилиран углавен съд " .

Позицията на Прокурорската гилдия, оповестена през днешния ден, е в отговор на писмо от ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов, подадено във Висш съдебен съвет на 10 януари 2019 година
 От
От " Правосъдие за всеки " видяха опит за премахване на Лозан Панов

Протестират против настояването на Висш съдебен съвет за Панов и тараша в адвокатските адвокатски фирми

С това писмо Панов желае мнение на правосъдните кадровици по писмо 751/2017 от 29 ноември 2018 година, подписано от административните ръководители на Специализираната прокуратура, на Апелативната профилирана прокуратура и двама прокурори при ВКП и Апелативната профилирана прокуратура.

Прокурорите от Висш съдебен съвет напомнят кореспонденцията си и изясняват, че имало неопределено цитиране. " В писмото от ръководителя на Върховен касационен съд погрешно е посочено, че прокурорите са предложили Н.О.Х.Д. № 2617/2018 година да не бъде предоставяно на проверяващите съдии от Върховния касационен съд " .

Те изясняват, че ръководителят на Върховен касационен съд погрешно изтълкувал писмото като неприемлив опит за институционално влияние върху съда, нарушение на конституционно открития баланс на държавната власт и върховенството на закона, груба интервенция в правосъдната самостоятелност и не на последно място задачата му е опит да се осуети формираната по подобаващ ред инспекция на АСНС.

Според прокурорите писмото е представено неопределено. Целта им била да не се оказва интервенция на активността на Спецапелативния съд. " С цел да се обезпечи независимо решение на това дело от съдиите от АСпНС предлагаме НОХД № 2617/2018 година да не бъде предоставяно на проверяващите съдии от Върховен касационен съд до постановяване на определение от състава на АСпНС, по митинга на прокуратурата ", стимулират се от Висш съдебен съвет.
 Лозан Панов желае инспекция на прокурори за напън върху съда
Лозан Панов желае инспекция на прокурори за напън върху съда

Случаят с инспекцията за решенията за ограниченията на Иванчева и Петрова
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР