Нямало е износ на оръжия, произведени от българския военно-промишлен комплекс

...
Нямало е износ на оръжия, произведени от българския военно-промишлен комплекс
Коментари Харесай

Стоянов: Нинова си призна за износ за Украйна през трети страни

Нямало е експорт на оръжия, създадени от българския военно-промишлен комплекс с дестинация Украйна . Това разяснява пред bTV служебният министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов, наследил на поста Корнелия Нинова. Именно Нинова, счита Стоянов, признала, че в последна сметка. 

"  бившият министър председател изяснява това, аз не мога да разясня. От това, което прочетох, това е ставало през трети страни. Не мога да разясня какво се е случило преди да бъда министър. Това, което мога да кажа, е, че даже министър председателят на България не може да направи никакви стъпки във връзка с търговията с оръжие без знанието и съдействието на министъра на стопанската система. Всичко минава през комисията за надзор на търговията на оръжие и нейния ръководител (министърът) ", сподели шефът на икономическото ведомство.

И отговори на обвиняванията на Корнелия Нинова, която го упрекна по-рано в говорене на " нелепости ". " Гледах госпожа Нинова, която най-сетне призна след дълги месеци отказване, в които споделяше, че нито един патрон не напуща България към Украйна, в този момент към този момент признава, че просто се е заобикаляла възбраната, наложена от Народното събрание ".

Следва да отбележим, че в изявлението си, обещано няколко часа преди този момент на Стоянов, Нинова отхвърли да е имало какъвто и да е експорт за Украйна, като страните получатели на българско оръжие категорично заявили, че то е за лични потребности и нямали право да го изнасят за трети страни. Това удостовери и Стоянов, като уточни, че в нито един от документите за краен адресат не е попадала Украйна.

Имало и " странни съвпадения ", акцентира министърът. Така да вземем за пример навръх 28 април, когато Кирил Петков е на посещаване в Украйна, се случило " нещо необичайно, отвън всички правила " - за една нощ било извадено позволение за експорт на оръжие за Румъния на стойност над 200 милиона евро.
 Димитър Стоянов: Не е загадка, че сме изнасяли оръжие за Украйна през трети страни
Димитър Стоянов: Не е загадка, че сме изнасяли оръжие за Украйна през трети страни

Оръжейния бизнес се храни от спорове

" В прорез с всички правила на комисията, по персоналните инструкции, несъмнено, на министъра на стопанската система и по-точно на началника на кабинета му - Калоян Методиев. С напън върху специалисти и така нататък Това излезе по медиите, както и документите стоят в комисията ", разясни Стоянов. В случая ставало дума за контракт с частна компания, нямаща връзка с което и да е държавно управление.

В случая нямало престъпления, с изключение на методът, по който било извадено разрешителното в незабавен порядък, защото разпоредбите са документи по договорка да се дават 5 дни по-рано, с цел да има време те да бъдат тествани.

Стоянов преповтори позицията си, че в случай че изказванията на Петков и Василев пред Ди Велт, че през трети страни е било изнасяно оръжие за Украйна са правилни, то това е закононарушение, защото се заобикаля решение на Народното събрание към въпросния миг.

Значително е намалял износът към близки до Украйна страни по време на ръководството на служебното държавно управление спрямо интервала, когато управлявал кабинета Петков. За март, април и май 2022 година износът към Полша е бил над 1 милиард, а за август, септември и октовмри пада на 500 милиона. Идентична е и наклонността с експорта към Чехия - от 500 на 70 милиона, и Румъния - от 250 на 120 милиона.

Иначе търсенето на оръжие се покачва изцяло, освен поради войната в Украйна , съобщи още Никола Стоянов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР