Няма законова пречка за видеонаблюдение при преброяването на бюлетините, заяви

...
Няма законова пречка за видеонаблюдение при преброяването на бюлетините, заяви
Коментари Харесай

Росица Матева: Няма законова пречка за видеонаблюдение при преброяването на бюлетините

Няма законова спънка за видеонаблюдение при преброяването на бюлетините, съобщи някогашният член на ЦИК и член на Обществения съвет Росица Матева пред БНР.

" ЦИК би трябвало да вземе решение какво се случва с видеозаписите от камерите - кой може да ги гледа и кой може да изисква тези записи. Предложихме подпомагане в подготовката на здравния протокол. Искахме да спомагаме. Преди три дни изпратихме второ писмо до здравния министър и до държавния здравен контрольор с съответни въпроси по какъв начин ще се подсигуряват правата на наблюдаващите през изборния ден, само че и в РИК. Трябва да се реши по какъв начин ще бъдат ситуирани лицата, с цел да се спазят всички противоепидемични ограничения и да се подсигурява прозрачността на изборния развой ", разяснява Матева, която преди време бе номинирана от Българска социалистическа партия за член на ЦИК.

Според настоящия състав на ЦИК, обаче, поисканото от извънпарламентарната съпротива видеонаблюдение на броенето на бюлетините няма да бъде позволено. На същото мнение са и ръководещите, които даже отхвърлиха да се занимават с сходни промени в изборния закон.

Матева моли към ЦИК за всеобщо информиране на гласоподавателите за изискванията на гласоподаване и прикани за навременна имунизация на членовете на секционните изборни комисии, в това число и за тези, които ще пътуват в чужбина поради гласуването на българите зад граница.

Общественият съвет към ЦИК е изискал да бъде включен като организация, която следи изборите, в това число и одитирането на машините за гласоподаване, заяви Матева:
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР