Няма закон, който да спре убиеца, държавата не може да

...
Няма закон, който да спре убиеца, държавата не може да
Коментари Харесай

Адвокати: Жертвата на домашно насилие трябва да си помогне и сама

Няма закон, който да спре килъра, страната не може да постави по един служител на реда в дома на всяко семейство, с цел да следи дали има домашно принуждение. Затова жертвата би трябвало да прояви самодейност и да се откъсне от насилника, с цел да може по-късно да разчита на отбрана. Около това мнение се сплотиха юристи в студиото на „ Тази сутрин”.

Преди седмица мъж простреля жена си в столицата, а преди месец различен, против който е имало тъжби за домашно принуждение от предходната му брачна половинка, умъртви приятелката си. Вчера в bTV Новините ви показахме историята на майка, която живее под непрекъснат стрес от заканите, отправяни от мъжа й.

„ Домашното принуждение съществува, то се дължи основно на неналичието на правосъзнание, на разрушаването на нормата, че човешкият живот е някаква полезност, най-висшето благо”, разяснява адв. Георги Богданов.

Той съставлява Благовеста Пенева, чийто някогашен брачен партньор Стефан Янев умъртви по изключително нечовечен метод 29-годишната Виола. Богданов сподели, че неговата довереница продължава да се опасява, тъй като арестантът продължава да й звъни – въпреки да е в психиатричното поделение на ловешкия затвор. Адвокатът уточни, че след ред тъжби за принуждение, Благовеста е поискала отбрана от съда, който обаче е оповестил настояването й за неоснователно… седмица, откакто някогашният й мъж към този момент е направил ликвидиране.

--> Адв. Валентина Каменарска означи, че заканата за ликвидиране е закононарушение от общо темперамент и прокуратурата може да образува досъдебно произвеждане, в което жертвата да се конституира като потърпевш и по този начин да разчита на по-висока степен на отбрана. По думите й казусът е, че държавното обвиняване въобще не се занимава с такива случаи: „ Просто се неглижират – това е мисленето на множеството български служители (…) прокурорите се държат като чиновници”.

Според нея проблем е и че при случаите на домашно принуждение множеството каузи са от частен темперамент и жертвата би трябвало да потвърждава съществуването на закононарушение.

И двамата адвокати бяха безапелационни, че пострадалите би трябвало да създадат първата крачка и да се откъснат от насилника.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР