Няма забавяне на лечението на починалото онкоболно 6-годишно дете. Административна

...
Няма забавяне на лечението на починалото онкоболно 6-годишно дете. Административна
Коментари Харесай

​Няма забавяне на лечението на починалото онкоболно дете

Няма закъснение на лекуването на умрялото онкоболно 6-годишно дете. Административна спънка, а не пропуск на Здравната каса или ИСУЛ е повода за забавянето на процедурата по възнаграждение на неговото лекуване.Това съобщи здравният министър в Здравната комисия. Заради подозрения за административни нарушавания, по гледище на Българска социалистическа партия, през днешния ден в Здравната комисия бяха изслушани шефа на НЗОК и шефовете на Агенция „ Медицински контрол " и ИСУЛ.

Тромавата процедура при възнаграждение на нерегистрираните лекарства е повода за забавянето на Здравната каса и надлежно фактурата за няколко хиляди лв., която е получила майката на болното дете. С това се съгласиха и от Касата и от болничното заведение, в която се лекуваше детето.
Кирил Ананиев, министър на опазването на здравето: Поемам уговорката, дружно с управлението на НЗОК да прегледам всички процедури и тези, от които няма потребност да бъдат изчистени.
Здравният министър акцентира, че по никакъв метод лекуването на 6-годишното момиченце не е било компрометирано.

Мария умря в сряда от левкемия. Близо два месеца майка ѝ чака Здравната каса да утвърди заявката за лекуване на детето. В последна сметка се стига до там болничното заведение да връчи сметката на майката. Управителят на НЗОК съобщи, че неналичието на средства не е претекст за забавянето на документите. Проблем съгласно него е големият лист дерегистрирани от производителите медикаменти, които по-късно се продават на по-висока цена.
Д-р Дечо Дечев, шеф на НЗОК: Решението е доста ясно - би трябвало да се промени тази уредба, тъй като сега ниските цени в нашия лист не притеглят производителя да продължава да поддържа тази регистрация.
Фактурата, показана на майката към този момент е анулирана. От Агенция медицински контрол обявиха, че ще бъде изработен разбор на нормативната уредба, която касае доставката на нерегистрирани медикаменти и процедурата по отпущането им.
Проф. доктор Бойко Коруков, изпълнителен шеф на УМБАЛ „ Царица Йоанна ИСУЛ ": Лекарите имат една задача - да лекуват на равнище. Всичко останало е осъществяване на наредбата. Ние нямаме по какъв начин да изплащаме медикаментите, някой би трябвало да ги заплаща. Особено онколекарствата, които са извънредно скъпи.
В момента тече инспекция на болничното заведение случая.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР