Няма вече Свазиленд. Кралят Мсвати III обяви, че страната ще

...
Няма вече Свазиленд. Кралят Мсвати III обяви, че страната ще
Коментари Харесай

Няма Свазиленд. Кралят смени името на страната си

Няма към този момент Свазиленд. Кралят Мсвати III разгласи, че страната ще се назовава еСватини, съобщи Би Би Си.

Монархът разгласи публично, че преименува страната по време на празниците за 50-годишнината от оповестяването на независимостта. Вторият мотив за тържествата е юбилеят на самия Мсвати, който също навършва 50 година

" еСватини " се превежда като " земята на свази ". Новината за преименуването беше изненадваща, въпреки кралят да е употребявал новото име пред аудитория към този момент няколко пъти – пред Организация на обединените нации предходната година и при откриването на сесията на локалния парламент през 2014 година

Кралят съобщи, че поради името на страната постоянно стават недоразумения, защото хората я бъркат с Швейцария (имената на двете страни звучат по подобен метод на английски).

Част от жителите на някогашната Свазиленд не били удовлетворени от новото име, оповестява кореспондентът на Би Би Си. Хората считали, че кралят би трябвало да обърне повече време на стопанската система, вместо да се занимава с името на кралството. Правозащитниците подлагат на критика управляващите за възбраната на политическите партии и за дискриминирането на дамите.

Кралят на африканската страна публично се назовава " нгуеняма " (лъв). Той е прочут на първо място с многоженството си и любовта към обичайния костюм свази. Мсвати ІІІ има 15 съпруги, а татко му през целия му живот е имал 125.

Малко знае се, че Свазиленд е последната африканска монархия в Африка. Страната няма изход на море, а по размери и е по-малка от щата Ню Джърси. Известна е и като мястото с най-голям % на разпространяване на ХИВ и СПИН. Средната дълготрайност на живота е 54 година за мъжете и 60 за дамите.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР