Няма такова нещо като частичен Шенген. Има членство в Шенгенското

...
Няма такова нещо като частичен Шенген. Има членство в Шенгенското
Коментари Харесай

Дипломат: Не трябва да бойкотираме австрийския бизнес заради Шенген, а да се съюзим с него

„ Няма такова нещо като непълен Шенген. Има участие в Шенгенското пространство, което България и Румъния реализират на 31 март, т.е. от страни със статут на претенденти за участие в Шенген, те към този момент са страни членки. “

Това съобщи в студиото на Euronews PrimeTime дипломатът и някогашен зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.
Ще стартираме да участваме във всички съвещания на страните членки на Шенгенското пространство, ще можем да вземаме общи решения и да гласуваме за политики за развиването на Шенген, да гласуваме за приемането на нови членове.
Милен Керемедчиев, посланик и някогашен зам.-министър на външните работи

„ България и Румъния влязоха в Шенген с стадий 1, който се отнася до въздушните и морски граници “, добави Керемедчиев.

Той уточни, че Австрия се причислява по същия метод към Шенген, като разликата е че тогава е имало доста ясна дата за рухването на контрола по сухопътните граници.
Вече имаме опция да продължим натиска към Австрия от вътрешната страна, да покажем, че сме подготвени за Шенген. Например можем да наложим несъгласие за влизането на Кипър в Шенген, до момента в който не се реши нашият проблем със сухопътните граници.
Милен Керемедчиев, посланик и някогашен зам.-министър на външните работи

Трябва да подтикваме австрийския бизнес да усилва натиска върху държавното управление на Австрия , която е вторият максимален вложител в България с 4.6 милиарда евро. Да гониш най-големия вложител в страната си е, меко казано, неуместно “, разяснява дипломатът.

„ От друга страна, вместо да се съюзим с австрийския бизнес, който има идентични ползи с нас – да облекчи допустимо най-бързо прекосяването по сухопътните граници, ние се конфронтираме с него и не търсим съдружници, а сътворяваме нови врагове. За мен това не е вярното решение “, сподели още той.

 

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР