Няма спасение от високите банкови такси. Пенсионери алармираха пред пловдивския

...
Няма спасение от високите банкови такси. Пенсионери алармираха пред пловдивския
Коментари Харесай

Банките алчнеят яко: Пенсията с лев по-малко, ако се тегли на каса, банкоматът дърпа 60 ст.

Няма избавление от високите банкови такси. Пенсионери сигнализираха пред пловдивския уебсайт " Марица ", че  откакто  една от огромните банки в България стартира да удържа такса и за изтегляне на пенсия от банкомат ,  дърпането на кеш  за хората от третата възраст става доста неизгодно. " За да изтегля 400 лв., таксата е 0.15% от сумата, само че най-малко 0.30 лв.. В моя случай това прави удръжка от 0.60 лв.. За да ги спестя, влязох в офиса, с цел да си изтегля парите на гише, само че ме сюрпризираха с такса 1 лев ", споделя 73-годишният Тодор Панчев.  Ако индивидът не си беше направил труда да откри АТМ на своята банка, щеше да заплати 0,20% от дръпнатата сума, само че най-малко 1.50 лв.. 

Припомняме, че до Нова година банка ДСК, която имаше доста клиенти пенсионери,  не постановяваше такси за изтегляне на пенсия от банкомат. Но към този момент вкара нова политика. Така работещите заплащат тъкмо толкоз, колкото и хората от третата възраст. Таксата е % от сумата, само че не пада под 0.30 лв.. От банката оферират обаче избавителна алтернатива  - пакет „ ДСК Флекси - пенсионери ”, който е с месечна такса 2,90 лв. и в него са включени 3 броя безвъзмездни тегления на банкомат на банката и няколко други услуги.

Промоционална такса от 1 лев за изтегляне на пенсия от гише предлага за възрастните  и Пощенска банка. Но това е единствено за хората, сключили контракт за пакета „ Златно време ”. Банката към момента е запазила политиката си тъкмо тези клиенти да теглят гратис от нейните банкомат и.

От първия работен ден на тази година и най-голямата банка УниКредит Булбанк отстрани закрепената такса от 0.30 за изтегляне от неин банкомат и я размени с 0.16% от сумата. Процентната удръжка за кеш от АТМ на друга банка също е 0.20%, само че не под 1.50 лв.. От първи февруари и картодържателите на ПИБ ще заплащат 0.10%, само че не по-малко от досегашните 0.30 лв.. При изтегляне от банкомат на друга банка, удръжката към този момент ще е 0.20%, само че не по-малко от 1.50 лв..

Водещите банки към този момент започнаха да начисляват не твърда такса, а % върху сумата при изтегляне от банкомат. Вероятно това ще бъде „ прихванато ” и от по-малките институции. Досегашната закрепена такса просто става долна граница за таксуване на услугата, което при всички положения значи скок на удръжките, обобщават финансови анализатори. Така, в случай че теглим по-големи суми пари, ще плащаме повече. При някои от трезорите това ще оскъпи услугата двойно, в случай че се теглят 400 лв., колкото в множеството случаи е таванът за деня.

Според статистиката на Българска народна банка спрямо миналата година има приблизително нарастване на такси те с сред 5 и 25 %. Най-много нарастват - 10 - 30 на 100, такси те за услуги в офис, където обслужването се прави от банков чиновник.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР