„Няма сериозни аргументи защо България не е в Шенген”, каза

...
„Няма сериозни аргументи защо България не е в Шенген”, каза
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: Няма сериозни аргументи защо България не е в Шенген

„ Няма съществени причини за какво България не е в Шенген”, сподели външният министър Екатерина Захариева в студиото на „ Тази сутрин”.

По думите ѝ президентът на Франция Еманюел Макрон декларирал, че първо би трябвало да се направи промяната в Шенген и чак тогава да се одобряват нови членове. „ Нашата позиция е, че това може да се случи дружно с присъединението на България, работим за това доста години”, разясни Захариева.
До една година влизаме в ЕРМ-2 и Банковия съюз. Ако ЕЦБ ни утвърди Мониторингът на правосъдната промяна и битката с корупцията и проведената престъпност остава
Тя отговори на рецензиите за какво страната ни е сложила този въпрос по време на българското европредседателство. „ Не може по време на председателството на Европейски Съюз главен приоритет да бъде влизането на страната ни в Шенген. Ние сме изпълнили критериите. Няма по какъв начин да бъде подложен като приоритет това”, безапелационна е тя.

„ Трябва да сме подготвени за еврозоната”, безапелационна е Захариева. Вчера стана ясно, че България ще стартира тясно съдействие с Европейската централна банка и при положителни резултати в границите на една година може да влезем в така наречен „ чакалня на еврото”.

По мотив започването на диалози за присъединението на Македония към Европейски Съюз и НАТО, Захариева сподели, че имаме огромна роля в това решение.

„ Това е историческо решение. Имаме голяма роля”, сподели тя.
Каква е цената на участието ни в НАТО след ултиматума на Тръмп? Сметката се чака да набъбне с над 430 млн. лева в по-добрия случай
По мотив желанието на американския президент Доналд Тръмп вноската за участие в НАТО да се усили до 4% от Брутният вътрешен продукт, Захариева сподели, че нито една друга страна членка не се е съгласила с това предложение и 2% са изцяло задоволителни.

Повече вижте във видеото:

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР