Няма съмнителни проби на маймунска шарка у нас. Случаите са

...
Няма съмнителни проби на маймунска шарка у нас. Случаите са
Коментари Харесай

Проф. Христова: Няма съмнителни проби на маймунска шарка у нас

" Няма съмнителни проби на маймунска шарка у нас. Случаите са се нараснали много, съвсем двойно за седмица. Касае се за разпространяване по места. Основната част са в Европа. Тя се предава при непосредствен контакт, един човек не може да болести доста хора. Няма заплаха за обществото, единствено за рисковите групи ". Това разгласи пред шефът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

Според нея маймунската вариола може да се съобщи по въздушно капков път от доста близо. " Основният механизъм на предаване е кожата, посредством наличието на обрива. Затова доста пъти се заразява половия сътрудник, при контакт в фамилията или медицинския личен състав ", изясни тя. И добави, че обривите главно са в региона на гениталиите при хомосексуални и бисексуални мъже.

" Сред признаците са нарастване на лимфните възли, температура, главоболие, болки в гърба и мощна изнемощялост. Медиците би трябвало да са осведомени с типа обрив и да могат да разпознаят тази шарка. Когато има обриви, да не се реализира контакт. Бременните и имунокомпрометираните са рисковите групи. Основно инфектираните са мъже от 20 до 40 години.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР