Няма съмнение, че след януарските събития Казахстан ще живее по

...
Няма съмнение, че след януарските събития Казахстан ще живее по
Коментари Харесай

Казахстан - живот след бунта

Няма подозрение, че след януарските събития Казахстан ще живее по друг метод, само че никой не може да каже по какъв начин тъкмо. Докато Главната прокуратура води следствия, броят на прогнозите се умножава всеки ден.

В Казахстан, привикнали с пожизнения Елбаси, към момента не знаят дали има живот без Елбаси, само че предсказват интензивно - по улиците и по базарите, в офисите и в коридорите.

Да, мнозина са въодушевени от оптимизма на Токаев, който се обърна към нацията на 11 януари. Има доста „ оптимисти “, те имат вяра на президента, благодарят на чиновниците на реда и ОДКС и мнозина се надяват, че към този момент няма да повторят скорошния смут. Не по-малко обаче са тези, които не бързат да утвърждават дейностите на президента. Това е към този момент обрисувана линия на ново разединение, до което можеше и да не се доближи, в случай че Касим-Жомарт Кемелевич бъде по-решителен. “Песимистите” желаят точно това.

„ Рано е да се отваря шампанско “, „ Еуфорията бързо ще премине, нужни са действителни дейности “, „ Кога ще стартира осъществяването на обещаното? “, „ Не чухме желанието на Токаев за радикални промени “, „ Времето е да разпръснем Народното събрание и да проведем нови почтени избори!” - с сходни изказвания е цялостно в казахстанските обществени мрежи, макар че в гробищата на Алмати едвам в този момент са почнали да погребват починалите в кървавите дни на „ Революцията на Мамбетите “.

На 16 януари управляващите дефинитивно взеха решение за предварителния брой смъртни случаи. Главната прокуратура и Министерството на здравеопазването показаха 225 души, 19 от които чиновници по сигурността. Броят на починалите цивилни не е прочут, само че над 4000 души са ранени. " Предварителните " трагични числа се изясняват с обстоятелството, че още стотици хора са в тежко положение в лечебните заведения. Главната прокуратура дава обещание да прегледа всеки смъртен случай, само че президентът Токаев към този момент е издал заповед за намаляване на наказването за присъединяване в събитията, в случай че закононарушението е „ без утежняващи виновността условия “...

Да се върнем към упованията и действителността. " Песимистите " приканват за оценка на Токаев по дейностите му, които съгласно тях не са задоволителни. Първото очакване на болшинството от казахстанското общество е бързото решение на ориста на Семейството. " Песимистите " не могат да отговорят що за орис е това - изтезания, изгнание, арести и затвор, връщане на активи -. Освен това слухът за гибелта на Елбаси е мощно преувеличен; Дарига Назарбаева и Тимур Кулибаев също „ изчезнаха”. В ОАЕ светнаха Болат Назарбаев (брат на някогашния президент) и Алия Назарбаева. „ Песимистите “ признават, че Токаев би могъл условно да се разбере със Семейството, макар че признават също, че Семейството не е монолитно, всички там са „ върли другари “.

Възпаленото общество чака освен репресии, то чака пояснение на случилото се, премахване на следствията от него. Остава един от най-належащите въпроси: завърши ли преходът на властта и какъв ще бъде Токаев в този момент? Въпреки, че настойчивото задаване на въпроса към този момент е явно несвоевременно, все в миналото би трябвало да се отговори. И в този момент започнаха да се появяват доказателства, че страната въпреки всичко има нов стопанин.

Започнаха да се появяват „ нови лица”, желани от хората. Да, те не са напълно нови, като Алихан Смаилов, който беше назначен за министър председател преди дни. Трябва обаче да се разбере, че човешкият запас на Токаев въпреки всичко е дребен. Може би по тази причина в районите се заприказва за връщането на власт на някогашния началник на “Казатомпром”, низвергнатият Мухтар Джагишев и някогашния дипломат на Република Казахстан в Руската федерация и някогашен министър председател Имангали Тасмагамбетов, известен в западните райони и Алмати. Последният към този момент поддържа дейностите на Токаев.

Признак на " прохлада " може да се смята разгръщащата се война на компрометираща информация за " някогашните ". Изразяваме убеденост, че всички ще бъдем сюрпризирани не толкоз от количеството компрометиращи доказателства, колкото от количеството откраднати пари, които се появяват в тях, както към този момент се случва в тази ситуация с плана за метрото в Нурсултан, който беше приет за сгрешен, откакто бяха „ усвоени “ стотици милиони долари. Според този остарял случай някогашният заместител кмет на столицата Канат Султанбеков, който живее в Ню Йорк, неотдавна е бил извикан на разпит и наподобява е подготвен за първата шумна тъпка.

Президентът също по този начин разпореди да стартира строга инспекция на казахстанско-китайската граница, или по-скоро на митниците, които също бяха следени от Семейството, и там размерът на облагите би изненадал даже шейховете от Персийския залив.

На 15 януари фондация “Самрук-Казина” разгласи, че Димаш Досанов, ръководител на борда на “КазТрансОйл”, и Кайрат Шарипбаев, ръководител на Борда на “Казахгаз”, са с прекъснати пълномощия. Първият е брачният партньор на Алия Назарбаева, най-малката щерка на Нурсултан Назарбаев, а Кайрат Шарипбаев е именуван „ сегашен брачен партньор “ на огромната щерка на Елбаси, депутатът от Меджлиса Дарига Назарбаева.

Освен това Токаев разгласи основаването на нов държавен фонд, където ненавижданите от народа богаташи ще би трябвало да се включват. Досега не е имало гръмки изказвания за вноски, само че към този момент има клюки за основаване на всекидневен фонд, където Семейството ще превежда пари (ако има такива). Фондът е нещо като източна версия на откуп. На някои ще се разреши да се изплатят изцяло, на други ще им се разреши, даже тайно, само че въпреки всичко да посетят Казахстан, а на някои отчасти ще им запазят активите. Така или другояче тази самодейност е на Токаев.

Любопитно е, че оня ден племенникът на Елбаси Самат Абиш излезе на отмора и макар слуховете наподобява остава на поста заместник-председател на КНС.

Шефът му Карим Масимов е в следствения арест, в редица райони остава изключително състояние, в страната е печал, а той излиза в отпуск. На отмора ли? Всичко, обвързвано с КНС, чието управление е оповестено за един от уредниците на опита за прелом, се отнася до основната конспирация на Казахстан и заслужава обособена полемика.

Има още една тематика - “спящите кафези ", които се разсъниха по сигнал всяха безпорядък в страната. Откровено се показват подозрения, че протестът е въодушевен извън, насочат се „ извинения от казахстанския народ “ на киргизките и узбекските нации, чиито представители са упрекнати за присъединяване в клането. Правят се саркастични намеци във връзка с обръщението на Токаев към ОДКС със споменаването на външна терористична офанзива с брадати бойци.

Мисля, че брадатковците ще бъдат арестувани, има задоволително доказателства. Междувременно някои жители убеждават съгражданите си, че това е " домакински " казахски протест, в Алмати, Талгар, Чилик се носят клюки за групи бойци, които са отстъпили в планините и от там се пробват да пробият в Киргизстан.

И, несъмнено, сериозен въпрос - за какво непокорните конници, които започнаха да ограбват първокласния център на Алмати,, внезапно взеха решение да щурмуват летището, ситуирано в далечината? Летището там е малко, няма какво да заграбят. Хипотезата, че са се пробвали да предотвратят заминаването на членовете на Семейството е наивна, тъй като не е належащо да се лети, а стотици пътища водят от града към разнообразни елементи на страната. Три часа - и сте в Бишкек.

Някои представители на правоприлагащите органи изясняват „ летището старание “ на екстремистите с това, че тогава в Алмати идват тези, които стават главната ударна мощ на “професионалните бойни действия”. Трябва да се посрещнат и да се обезпечи кацането им. В последна сметка някой решително и грамотно освен разрушава града и трепе хората, само че и провежда гневна опозиция против управляващите.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР