Няма процедура за отписване от настоящия личен лекар, няма писане

...
Няма процедура за отписване от настоящия личен лекар, няма писане
Коментари Харесай

За смяна на личен лекар се подписва само регистрационна форма при новия специалист -

Няма процедура за отписване от сегашния персонален доктор, няма писане на молба и посещаване в Здравна каса. Подписва се регистрационна форма при новоизбрания персонален доктор, без процедура на изчакване.

Това обясниха по БНР от РЗОК-Варна.

Средната възраст на общопрактикуващите лекари в региона е 60 година Най-възрастният персонален доктор е на 80. 29% от джипитата работят отвън община Варна. Няма процедура, която да е свободна. В момента по контракт с РЗОК-Варна работят 271 ОПЛ в групова и самостоятелна процедура.

„ Много или малко са, мъчно е да се приказва за трендове, тъй като числата са относителни ”, разяснява Юлиян Атанасов, отговарящ за връзки с обществеността в РЗОК-Варна. Той посочи, че през предходната година са закрити 8 практики, а са открити единствено две.

Пенсиониране на лекаря, болест или гибел са най-честите аргументи за закриване на практиката. Най-голямата пациентска листа е във Варна, наброява 8 195 души.

Областта е измежду приелите най-вече украински бежанци. От здравната каса оповестяват, че има интерес за избор на персонален доктор в общонстта. През последните дни са постъпили сред 30 и 40 регистрационни форми за избор персонален доктор от украински жители.

Какви са здравноосигурителните им права

След приемане на краткотрайна протекция бежанците от Украйна добиват правата на здравноосигурените българи. Техните осигуровки се поемат от страната. Децата до 18 година, дамите на и над 63 година и мъжете на и над 65 година са здравноосигурени за една година от датата на получаване на краткотрайна протекция.

Практиката досега демонстрира, че множеството персонални лекари отхвърлят да записват бежанци, едвам двама-трима се съгласяват да одобряват украинци в пациентската си листа, настояват от РЗОК-Варна.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР