Няма промяна в позицията на Европейската комисия по отношение на

...
Няма промяна в позицията на Европейската комисия по отношение на
Коментари Харесай

Захариева отрича да сме под евромониторинг

Няма смяна в позицията на Европейската комисия във връзка с осъществяването от страна на България на всички нейни задължения в подтекста на Механизма за съдействие и инспекция. Това разгласи външния министър Екатерина Захариева във „ Facebook “, откакто през вчерашния ден в рекомендациите към България от новия Европейски учебен срок беше посочено, че Европейска комисия продължава да следи битката с корупцията и промяната на правосъдната система.

Ето какво написа в документа: „ За да се построи публично доверие (…) е належащо постигането на постоянни резултати във връзка с окончателните присъди по каузи за корупция по високите етажи на властта. Освен това не престават да са налице редица провокации, по-специално гарантирането на ефикасни наказателни следствия, уравновесяването на натовареността сред съдилищата и рационализирането на локалните прокуратури. Тези въпроси са предмет на мониторинг по механизма за съдействие и инспекция. В рамките на този механизъм Комисията продължава да следи правосъдната промяна и битката с корупцията в България “.
Последно: Брюксел остави правораздаването ни под мониторинг Европейска комисия чака дефинитивни присъди за корупция по високите етажи, проблемите с следствието и натовареността на магистратите остават
В дълъг пост в обществената мрежа Захариева изяснява, че „ Европейският учебен срок е цикъл на съгласуване на икономическите и фискалните политики в Европейски Съюз. Той е част от рамката на Европейския съюз за икономическото ръководство “.



Тя припомня и че миналата Европейска комисия разгласи, че към този момент България извършва критериите за събаряне на мониторинга. Екипът на Жан-Клод Юнкер се бори за това, като Захариева го цитира с думите: „ Предизвикателствата остават, реализирането на нужните промени би трябвало да продължи, само че напредъкът в България към този момент е задоволителен, с цел да се отиде оттатък МСП и към този момент да се приложат новите принадлежности за наблюдаване както на национално, по този начин и на Европейски Съюз ниво “.

Всъщност, обаче, въпреки процедурата по повдигане на мониторинга да беше задвижена от Юнкер преди да напусне поста, решението на комисията от 2006 година, с което е въведено наблюдението (2006/929/EО) си остава в действие, а съгласно цитирания от Захариева положителен за България финален мониторингов отчет, механизмът пада чак след анулацията на решението.

Очакванията на остарялата Европейска комисия и на властта в София бяха наблюдението на върховенството на закона да остане под формата на нов вид мониторинг, който да обхване целия Европейски Съюз. До момента, обаче, това са единствено положителни пожелания.

„ Бъдещият Механизъм за господство на закона ще следи битката с корупцията, свободата на медиите и правосъдните системи във всички страни членки. Той към момента следва да бъде основан, въз основа на нова концепция на Европейска комисия, работата по която към момента продължава в Съвета на Европейски Съюз “, признава и Захариева.

Един доста неуместен инструмент

Механизмът за съдействие и инспекция беше прибавен при влизането на България и Румъния в Европейски Съюз с претекста, че правосъдните системи на двете страни към момента не са достигнали европейските равнища на успеваемост, изключително в битката с корупцията по високите етажи на властта.
Официално от отчета на Брюксел: Мониторингът остава най-малко още година (ОБЗОР) Опозицията у нас дефинира документа като неуспех, а ръководещите увериха, че са удовлетворени от оценката
През годините постоянните отчети от Брюксел посочваха някои от главните проблеми пред правораздаването у нас, само че също така и властта (без значение от своя цвят и конфигурация) отговаряше, че наблюдението се употребява за вътрешнополитически цели у нас, не е потребно и би трябвало да се приключи. Офанзивата в тази посока се ожесточи през последните години.
Европарламентът поддържа отпадането на наблюдението на Европейска комисия над България Брюксел има намерение да вкара отсега нататък всеобща оценка за върховенството на закона
Правосъдният министър Данаил Кирилов дори съобщи, че би подал оставка, в случай че мониторингът не падне.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР