Няма проблем с доставките на газ за градския транспорт, а

...
Няма проблем с доставките на газ за градския транспорт, а
Коментари Харесай

40% от данъците на столичани отиват за градския транспорт

Няма проблем с доставките на газ за градския превоз, а с цената му. Това съобщи пред bTV столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Тя увери, че до промени в линиите на този стадий няма да се стигне, само че е належащо в допълнение финансиране от страната.

По нейни думи сега дефицитът в градския превоз е 143 милиона лв., като Столичната община го е подкрепила със 170 милиона лв. от личния си бюджет.

" Това са в действителност налозите на жителите. Близо 40% от налозите на софиянци отиват за поддръжка на градския превоз " , акцентира Фандъкова и добави, че това значи в други сфери, като детски градини, да се понижат издръжки на обществени действия или тези средства да се понижат от други планове.

Тя изясни, че има две аргументи за тежкото положение на градския транспор т - намаляването с до 70% на пасажерите по време на Коронавирус рецесията и актуалното повишаване на цените на енергоностителите.

Сметката за ток на метрото е скочила четири пъти, а държавните обезщетения покриват 30%, уточни кметът.
 Столичният градски превоз на митинг на 18 май
Столичният градски превоз на митинг на 18 май

Заради финансовите проблеми и опасността да спре и остави работещите без заплати

Фандъкова съобщи, че е получила увещание, че няма да има прекъсване на доставките на газ към общината и към този миг на водата за потребителите на " Топлофикация София " , което е планувано като спешна мярка.

Относно напрежението към украинското знаме на общината на вчерашния тя прикани депутатите да не настройват хората едни против други и добави, че тези симпатизанти са водени точно от тях.

" Как политици, защитаващи националните институции, позволяват да има посягане против националните институции? " , изрази неразбиране Фандъкова. Тя изрази увереност, че след определяне на нарушаванията, ще има съответни ограничения от полицията.

Политиците си вършат пиар с тежката тематика и обстановката в Украйна, а украинското знаме, окачено на Столичната община, е просто морална поддръжка, акцентира столичният кмет.

Относно детските градини градоначалникът уточни, че сега аплайват към 23 600 деца, като към 2600 от тях са деца, които посещават сега детски градини, само че имат предпочитание за пренасяне в по-предпочитана от тях.
 При липса на газ ще намалеят на половина колите, обслужващи градския превоз в София
При липса на газ ще намалеят на половина колите, обслужващи градския превоз в София

От 450 коли на автотранспорта, 250 са единствено на газ

Около 13 600 са оповестените свободни места, като това е първо класиране. " Винаги опит демонстрира, че след него остават и свободни места. Затова има и второ, и трето класиране, само че най-важното е строителството на детските градини ", означи Фандъкова.

По нейни думи към 1500 места ще има дефицит в групата от 3 до 6 години, която е доста значима за социализирането на децата преди първи клас. Именно с този дефицит желала Фандъкова да се оправи до края на мандата.

По нейни думи са открити 1200 нови места за децата в градините , само че това не е задоволително. Търсят се разновидности, където е допустимо да се откриват още спомагателни групи. Към момента се строят още 20 нови здания. По този метод ще бъдат открити още 1500 места.

Фандъкова означи, че в този момент помощта за неприето дете е 372 лв., а страната поема 650 лв. в общинските градини. Толкова съгласно нея - 650 лева, би трябвало да бъдат и парите за неприето дете, тъй че хората да могат да намерят място в частна детска градина.
 Омбудсманът не хареса концепцията на
Омбудсманът не хареса концепцията на " Топлофикация София " да смъква градусите на топлата вода

Настоява за обективна отплата за потребителите

Тя уточни, че максимален дефицит има в регионите " Красно село ", " Витоша ", " Триадица ".

Фандъкова добави, че се търси решение и по въпроса с дефицита на медицински сестри в яслите. По думите й евентуално ще се направи смяна в наредбата на Министерството на здравеопазването, която да даде опция на педагогичен експерти също да стартират работа в яслите.

По отношение на чистотата на въздуха в София Фандъкова означи, че последните 3 години столицата е в средногодишните правила на Европейската комисия. Работило се по няколко посоки, като едно от тях е дало сериозен резултат - подмяната на старите рейсове. Очакват се нови електробуси и трамваи.

" Топлофикация София " може да премине на мазут, в случай че не бъдат обновени газовите доставки до 1 юни

Обмисля се и понижаване на температурата на топлата вода като мярка за спестовност на гориво
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР