Няма повишение на радиационния фон нито в зоната на ядрената

...
Няма повишение на радиационния фон нито в зоната на ядрената
Коментари Харесай

Няма повишение на радиационния фон на територията на България

Няма покачване на радиационния декор нито в зоната на нуклеарната ни централа, нито в други елементи на страната. Това обявиха за " По света и у нас " от Агенцията за нуклеарно контролиране и от АЕЦ " Козлодуй " по отношение на медийни изявления по отношение на регистрирано покачване в радиацията от една oт измepвaтeлнитe станции в Румъния.

Повишените стойности се виждат на картата на уеб страницата за радиоактивния мониторинг на Европейска комисия. В същото време cтaнциитe в paйoнa до атомната ни електроцентрала нe oтчитaт yвeличeниe.

Нормални стойности се регистрират и все още в следените точки от площадката на АЕЦ „ Козлодуй ” и 100-километровата зона към централата на българска територия. Енергийният министър, че няма нов радиационен декор у нас.

" Очевидно е подправена вест. Категорично го декларирам това, за нараснал радиационен декор - няма такова нещо. Трябва да е еднопосочно за всеки и ясно. Обичайният декор в страната ни е сред 0,07 до 0,3 микросиверта на час. Ние сме в този период. В региона на АЕЦ " Козлодуй " също са нормални нормите - към 0,10 микросиверта на час ", сподели Румен Радев - министър на енергетиката.

" Нямаме такива данни. Опитваме се да се свържем и да разберем каква е повода. Общо взето, наблюдавайки същия мониторнг от 11 контролни точки единствено една е посочила завишение от порядъка на 1700 нансовета на час, което демонстрира, че има някакъв проблем в самата точка. Най-вероятно от бурните навявания на сняг може да се е получило някакво навяване и някаква щета. Но държим да го изясним това, и се опитваме да се свържем с сътрудниците от Румъния ", акцентира Валентин Николов - изпълнителен шеф на АЕЦ " Козлодуй ".

" Радиационната конюнктура на територията на АЕЦ " Козлодуй " е естествена, в нормалните размери и освен в АЕЦ, а и в 100 - километровата зона. Там, където имаме контролни точки, не демонстрират никога каквото и да е нарастване. Т.е. на територията на АЕЦ и в 100 километровата зона няма такова нарастване ".


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР