Няма повече основание да се повдига темата за евентуално замърсяване

...
Няма повече основание да се повдига темата за евентуално замърсяване
Коментари Харесай

Екоминистър обясни каква е ситуацията в акваторията на Черно море

Няма повече съображение да се повдига тематиката за вероятно замърсяване на българската акватория на Черно море поради изливането на водите от Нова Каховка. Това съобщи пред Българска национална телевизия министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

" Разбира се, положението на морската вода е нещо, което би трябвало да се следи. И във всеки миг, в който някой нещо забележи, е добре да ни уведоми. От началото на войната Черноморието и въздуха в тези региони се следи доста от близко. Аз приказвах с румънския министър и той не може да разбере от кое място идват тези терзания в България. Самият той ми сподели, че сега фамилията му е на морето. Иначе въпросът с Каховка е доста сериозен за екологията, само че той е на територията на Украйна. И аз сложих на европейски съвет основаването на стратегия за екологичното възобновяване на Украйна. Има доста дейна агитация от страна на Русия и други дейни точки, която е документирана за да се провалят туристическите сезони в България и Румъния и да се провеждат митинги и така нататък ", уточни Попов.

Относно договарянията с Европейската комисия за предоговаряне на Плана за възобновяване и развиване, Попов съобщи, че сега се работи върху опция, която страната ни да предложи пред Европейска комисия.

" Тя ще е с фокус върху енергийната успеваемост - да се отдели по-голям запас върху енергийната успеваемост и разрастването на ВЕИ. Когато предложим този пакет, мисля, че с Европейска комисия ще се разберем елементарно. Но ние сме разпънати сред нещо, което сме дали обещание и нещо, което Народното събрание е приел и е рамка, от която не можем да се измъкнем. Но ще намерим решение в договарянията с Европейска комисия ", уточни министърът на околната среда и водите.

Юлиян Попов съобщи, че няма никакъв късмет въглищните централи да работят през 2038. Правителството ще предложи, обаче, " Марица Изток " 2 да бъде непокътната като стратегически запас, който да бъде активизиран при положение на рецесия.

" За въглищните централи хоризонтът е пазарен, сега работят или на загуба или със специфична поддръжка. Частните централи ще стартират да напущат въглищното произвеждане още през идващите години. 2038 е доста надалеч, няма никакъв късмет 2038 да имаме въглищно произвеждане. Но това, което упорствам, е Марица Изток 2 да бъде непокътната за стратегически запас, който да бъде активизиран единствено при положение на рецесия по пазарни аргументи. Няма други фактори, които да работят за този развой.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР