Няма пострадали хора след наводнението в пловдивското село Трилистник тази

...
Няма пострадали хора след наводнението в пловдивското село Трилистник тази
Коментари Харесай

Като на война в Трилистник: Хората бягали уплашени от придошлите води, 120 къщи са наводнени

Няма потърпевши хора след наводнението в пловдивското село Трилистник тази заран. 1/3 от къщите на селото обаче са залети, а улиците са се трансформирали в реки.

В 6:30 ч. тази заран земеделци, които са излезли на полето, виждат по какъв начин по река Стряма идва приливна вълна, която залива обработваеми земи и къщи.

" Над 120 къщи от общо 300 са наводнени в пловдивското село Трилистник от придошлите води на река Стряма ", заяви кметът Мирчо Петров пред пред ". Ситуацията е била изключително трагична преди обяд, когато уплашени, локални поданици са бързали да изоставен домовете си.

Някои плачеха, като една стара жена, че в бързината да се избави, не е съумяла да си вземе апарата, благодарение на който диша .



" Като на война ", разказа гледката известният фермер Красимир Кумчев и попита: Не трябваше ли да са паднали към този момент няколко глави!?



Хората, които се изселиха, са намерили заслон при родственици в Пловдив и близките села. Някои в бързината са не запомнили значими движимости и документи, само че се надяват да се върнат скоро.



След потопа двата входа на селото бяха блокирани от вода, като достъпът бе неосъществим. С тежка техника, два противопожарни екипа и доброволци са евакуирани към 40- 50 души. Много хора са напуснали селото с колите си. Сред тях бе и кметът на Марица Димитър Иванов: " Бедствено, трагично. Нивото на водата в този край е към метър и половина. Стотици къщи са наводнени ". 

" Заедно с кмета на община " Марица " Димитър Иванов организирахме извозването на хората, като използвахме и нашите коли ", посочи кметът Мирко Петров. Той добави, че сега обстановката се е поуспокоила .

Според Кумчев най-вероятно наводнението е станало от скъсана дига с дължина от 50 метра по река Стряма в региона на село Калековец . Това той е открил, облитайки с хеликоптер мястото на бедствието. Наводнени са и доста аграрни земи, както и част от автомагистрала " Тракия ".

Вертолетът е пристигнал със съдействието на президента Румен Радев, който дружно с министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев и на земеделието Явор Гечев по-рано посетиха и Трилистник, откакто преди този момент президентът беше в Карловско.

Според управляващите няма заплаха от нова вълна, а водата ще се отече в идващите часове.

Реакциите на хората от Тръстеник са гневни, защото считат, че причина за наводнението е неподдържаното речно корито.

Кумчев не спести рецензии към държавните институции. " Цари безхаберие. За пръв път тази година " Напоителни системи " не почистиха оборудванията си ", написа той във Facebook профила си.



По-късно разгласява по какъв начин екскаватор запълва дигата.



" Само не си мислете, че това е техника на " Напоителни системи ". Сами организираме, наемаме техника, плащаме, молим се! ", изясни фермерът.



В Трилистник и покрайнината всеки квадратен метър земя се обработва и хората разчитат на земеделието за прехраната си. В момента обаче цялата продукция е унищожена. Хората са обезпокоени, че няма да получат компенсации, защото към този момент са осъществили част от реколтата си, т.е. не дават отговор на изискването 100% от нея да е унищожена.

 Потопът в Пловдивско
Потопът в Пловдивско
Снимка: БТА

Огромни са вредите в селата Каравелово и Богдан

Тежка остава обстановката в карловските село Богдан и Каравелово. Седем общо са селата в региона, които са оповестили отчасти бедствено състояние. За благополучие, няма потърпевши хора. 36 души са били евакуирани в двете села поради наводнението.

Над 20 къщи в северната част на с. Богдан остават откъснати след наводненията през вчерашния ден.

Жителите са добре - тази заран до тях са стигнали пожарникари, които са ги снабдили с храна, питиета и лекарства, съобщи Българска национална телевизия.

Щетите в Богдан са големи - голям брой паднали дървета, съборени постройки и здания, паднали електрически стълбове. Има и съборени къщи, липсва и цяла улица.

На място продължава да има спешни избавителни екипи и пожарникари.

В село Богдан през днешния ден преди обед военни от 61-ва Стрямска механизирана бригада построиха краткотраен мост, само че следва спомагателното му подсилване. От сутринта спешно избавителни екипи обикаляха къща по къща, с цел да се уверят, че няма бедстващи хора.

 Евакуация с хеликоптер
Евакуация с хеликоптер
Снимка: БТА

Карловското село Слатина също е едно от бедстващите.  Мостът, който свързва двете елементи на обитаемото място, е пропаднал от бурните води, които през вчерашния ден са заляли и улиците. Днес локалните запопнаха да почистват следите от естествената буря.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР