Няма по-важно, по-ефективно и по-катализиращо решение за укрепване на стабилността

...
Няма по-важно, по-ефективно и по-катализиращо решение за укрепване на стабилността
Коментари Харесай

Буяр Османи: Без отлагане да започнат преговорите с РСМ и Албания

Няма по-важно, по-ефективно и по-катализиращо решение за подсилване на стабилността и устрема към промени и ентусиазма на Европейски Съюз в района на Югоизточна Европа от започване на договаряния за присъединение със Северна Македония и Албания, " за които моментът е назрял, без в допълнение закъснение и извинения. "

Това обръщение бе изпратено от външния министър на Република Северна Македония (РСМ) Буяр Османи от Солун, където участва на среща на външните министри на страните-членки на Процеса за съдействие в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), цитира думите му скопското електронно издание " 360 степени ".

Проведената в Гърция среща на министрите на външните работи е част от заключителните срещи в границите на гръцкото председателство на ПСЮИЕ под мотото " Укрепване на синергията на Югоизточна Европа ", а от идната година форумът ще се ръководи от РСМ .

Разговорите се концентрираха върху районното съдействие в светлината на възходящата неустойчивост и отрицателните последствия от съветската експанзия в Украйна, както и европейската вероятност на района и значимостта на приоритизирането на енергийната сигурност и съдействие по въпросите на сигурността .

" Благодаря за сполучливото председателство на Гърция в изключителната обстановка, както и за поддръжката за европейската интеграция на страните от ПСЮИЕ, които към момента не са членки на Европейски Съюз, Османи уточни значимостта на забележителното развиване на районното съдействие във време, когато цялата интернационална общественост е изправена пред провокациите на възходящите цени на силата и суровините вследствие на войната в Украйна. Той сподели, че всички форми на районна организация, ориентирани към понижаване на бюрократичните бариери и създаване на общ районен пазар, би трябвало да се третират с нужната неотложност и цялостно присъединяване на държавните управления .

Припомняме, че в сряда сръбският президент Александър Вучич, министър председателят на Албания Еди Рама и министър председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски за данъчна администрация, туризъм и културно съдействие, както и за взаимно признание на университетски степени за задачите на пазара на труда . На срещата участваха и министър председателите на Босна и Херцеговина и на Черна гора - Зоран Тегелтия и Дритан Абазович.
 Гръцкият министър председател желае Западните Балкани в Европейски Съюз до 2033 година
Гръцкият министър председател желае Западните Балкани в Европейски Съюз до 2033 година

Той желае начало на договарянията с РСМ и Албания през юни
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР