Няма пенсионер в България, който да е получил по-ниска пенсия

...
Няма пенсионер в България, който да е получил по-ниска пенсия
Коментари Харесай

Гьоков: Ръстът на пенсиите от юли няма да покрие отпадането на covid-добавката

„ Няма пенсионер в България, който да е получил по-ниска пенсия от декември. Ако приказваме за общото заплащане – пенсия + Коронавирус добавка – цифрата е приблизителна към половината пенсионери са получили по-малки заплащания, само че не пенсии. Голямата част от пенсионерите са с дребни разлики, към 200 000 са с разлика до 1 лев, 800 000 са до 25 лв. … волята на държавното управление беше нито 1 пенсионер да не получава по-ниска пенсия през януари от декемврийската и това наложи решение, което към този момент е реалност с гласоподаване в Народно събрание ”. Това съобщи в особено изявление за Марина Цекова от министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков.

„ Всеки пенсионер, който отиде да си вземе в пощата пенсията – това са над милион пенсионери, могат да получат една информация при поискване от гишето. В справката е разказано, какво ще получат. там ще попада месечният размер на пенсията, както е преизчислена Ще видят какъв брой е била декемврийската им пенсия + 120 Коронавирус добавка, след това ще видят месечния размер на преизчислената пенсия, ще видят новата добавка от 60 лв., общата сума, по-късно ще видят в тази информация какво се доплаща към тях ”, уточни той.

По думите му възрастните хора ще получат и още една четвърта добавка, която да им компенсира разликата през януари. „ Но главната добавка, която ще изравнява пенсията след януари с декемврийската - ще я получават, до момента в който има Коронавирус добавки. A такава добавка ще има до юни месец. Предполагаме, че пандемията ще продължи по юни месец. После ще би трябвало да се търсят други решения ”, акцентира отрасловият министър.

Той уточни, че има няколко решения по въпроса. „ Едното е да продължи пандемията и изключителното състояние и може да се мисли да се продължи изплащането на добавката. В какви размери и какви периоди, занапред не можем да кажем. Но при всички случаи ще търсим опция от 1 юли, когато свършва заплащането й да бъде извадена от пенсионната система, тъй като не й е мястото там и не знам за какво предходните ръководещи я сложиха там. Какви са решенията за след края на юни, в случай че не бъде изменени законодателството следва осъвременяването на пенсиите по кодекса за обществено обезпечаване. По планирани данни на Министерство на финансите и Национален осигурителен институт, това е 6,1% ”, сподели той.

„ По сметки, които не изисквам, че са точни мога да кажа, че със 100% тези 6.1% няма да покрият премахването на добавката от 60 лв., няма да покрият и инфлацията през първите 6 месеца на годината. А се чака пика на инфлацията е България да е март април. Тези 6.1% никога няма да са решение на казуса и интензивно работим в тази посока ”, безапелационен е Гьоков.

Според него таванът на пенсиите не е обективен, само че мнението на специалистите е, че не е допустимо без разтърсвания системата да се отстрани. „ Аз ще упорствам персонално този таван да се вдигне съществено и с времето да отпадне. В рамките на мандата, в случай че не е паднал тавана, то той да визира напълно дребна група. Преди преизчисляването на пенсиите, ощетените от тавана бяха към 25 000 индивида. След преизчисляването на пенсиите и увеличението скочи с още 15 000 души, групата се усили на 34-35 000 индивида. Ако успеем тази група да я сведем до дребни стойности, ще е триумф за този миг ”, уточни той.

Максималният застрахователен приход ще е 3400 лв.. „ При определянето му желаеме да въведем принцип и той да е привързан със междинната заплата за страната. По всяка възможност тя ще бъде изменена при актуализацията на бюджета. Ние можем умерено да обвържем минималната работна заплата към междинната и да се стремим към края на мандата да е 50% от междинната заплата за страната ”, добави Гьоков.

„ Заплащането на майчинството сред 1 и 2 година не е обвързано с минималната заплата и не е належащо, тъй като стартира да става тежест при договарянето на минималната заплата ”, уточни министър Гьоков в отговор на въпрос дали с повдигането на минималната работна заплата от април парите за майчинство ще бъдат обвързани с нея и  можем ли да чакаме с актуализацията и майките да получат повече.

„ Няма и мъчно би могло да има обвързване. Но когато се одобри принцип да е еднакъв и към минималната заплата, не мисля, че ще има политическа мощ, която да нарушава този принцип. Макар че в последните години беше подценен този принцип. Само до преди няколко месец майчинството беше 380 лв. ”, уточни Гьоков.

В отговор на въпрос ще се покачат ли детските добавки и ще се разшири ли обхвана на фамилиите, които могат да ги вземат той акцентира: „ Сега се подвига критерият - в този момент е 510 вдигнат към този момент на член от фамилията. Работи се в тази посока ”. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР