Няма пациент, преболедувал COVID-19, който да не страда от сърдечни

...
Няма пациент, преболедувал COVID-19, който да не страда от сърдечни
Коментари Харесай

Преболедувалите COVID-19 масово страдат от сърдечни нарушения |

Няма пациент, преболедувал COVID-19, който да не страда от сърдечни нарушавания. Лечението на инфекцията често влошава налични сърдечносъдови болести, споделя в изявление за БГНЕС доктор Рада Прокопова, началник на отделението по кардиология в болница „ Света Анна “. 

Коронавирусът предизвиква съдови тромбози, това е едно от основните затруднения по време на самото боледуване. Нараства честотата на инфарктите, инсултите, белодробния емболизъм, съдови и артериални тромбози, показва тя.

Боледуването от ковид води до хипоксия на белите дробове, като това се среща при множеството хора, които са преболедували рисковата зараза.

„ Перикардиите са малко по-чести при коронавирус зараза. За две години не сме виждали тежки перикардни реакции налагащи хирургични операции. Самото лекуване на коронавирус, което ние прилагаме, което постоянно утежнява налични сърдечни болести и отключва съдови болести при хора, които имат наследствена предразположеност, твърди експертът.

По думите на доктор Прокопова една част от лекуването е обвързвано с използване на кортикостероиди, които сами по себе си водят до задържане на течности, което води до хипертонични рецесии, ритъмни нарушавания, сърдечна непълнота и пациентите, които са били в болница имат сериозна потребност от пренастройка на лечението.

От трета страна коронавирус е положение, което е обвързвано с дихателна непълнота. Това е една болест, която визира извънредно солидно белите дробове, което води до хипоксия, понижено количество на О2 в кръвта. Когато се стига до хипоксия, намаляването на кислорода води до доста токсични реакции в това число от страна на сърдечносъдовата система. Бавно и поетапно при хората претърпели коронавирус се появява обостряне на към този момент съществуваща сърдечна непълнота от всевъзможен вид, споделя тя.

Няма пациент, преболедувал ковид, който да не страда от сърдечни нарушавания.

„ Хипоксията е обвързвана с по-тежка изява на ритъмни нарушавания. Почти няма пациент преболедувал ковид, който да не се оплаква от сърцетуптене. Всичко това важи за хората, които са боледували от ковид със мощна симптоматика. Няма по какъв начин да скрием, че боледуването от коронавирус е един голям психически стрес. Опасността от болестта и незнанието накъде ще тръгне тази болест, дали ще се излекуваме елементарно или постепенно, дали ще имаме остатъчни проблеми. Това води до прекомерна стресова конюнктура, която се отразява отрицателно на сърдечносъдовата система “, споделя доктор Прокопова.

Над 20% от хората над 40-годишна възраст са наранени от хипертония.

„ Някъде към 20% от популацията над 40 е наранено от хипертонична болест, а на към 70 години - 60-70% от хората страдат от високо кръвно налягане. Честотата на исхемичната болест е по-рядка, само че сигурно има 10%. Предсърдното мъждене е болест, която е обвързвана със 70% от инсултите. Тя е извънредно честа на възраст над 60 години и визира 35% от популацията. Фактът, че нямаме признаци не значи, че сме здрави Моят апел е към хората над 50, да се обръщат към кардиолог един път в годината, само че никога не приканвам младите да се втурват към кабинетите, даже да са преболедували ковид. 90% от младите нямат потребност от тези прегледи. Не мисля, че това е рационално във връзка с тяхното психическо здраве “, показва началникът на кардиологичното поделение в " Св. Анна ".

Според доктор Прокопова вторичната профилактика (когато се е появило заболяване) у нас е съпоставима с тази в останалите европейски страни, само че първичната (свързана с превенцията) е доста неприятно застъпена.

" Лекарите не са задоволително ангажирани с корекцията на болесттите преди да са се появили. Няма никакъв клиничен път за хората, които още не са заболели “, споделя доктор Рада Прокопова. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР