Няма отсъстващи ученици от ромския квартал Кремиковци в село Гърмен.

...
Няма отсъстващи ученици от ромския квартал Кремиковци в село Гърмен.
Коментари Харесай

Ромчетата от „Кремиковци” редовно посещават местното школо

Няма отсъстващи възпитаници от ромския квартал „ Кремиковци " в село Гърмен. В това увери шефът на СОУ „ Св. св. Кирил и Методий " Стоян Стругов. Заради събарянето на противозаконни къщи роми се заканиха преди началото на образователната година, че ще спрат децата си от учебно заведение. само че го направиха единствено в първия образователен ден. „ Почти на 100% посещават образователни занятия. Случва се да отсъства някои, само че то е случайно и има основателна причина ", сподели още школският началник, представен от "Стандарт ". Учебното заведение нае рейс и на няколко курса извозва всеки образователен ден над 100 деца от ромската махала. След това ги връща назад квартала. Родителите им не желаят да губят обществените помощи, които получават за децата си – по 35 лв. за първо, 50 – за второ, по 35 лв. за всяко последващо.

Училищното управление продължава да води договаряния с Министерството на образованието за обезпечаване на учебен рейс, който да вози учениците от ромския квартал „ Кремиковци ". Защото наемането на различен автобус води да непредвидени в бюджета разноски. Целта е да се обезпечи по-лесен и безвреден достъп на възпитаниците до школото и да не са обезпокоени родителите им, че някои може да потърси разпра с тях, до момента в който вървя или се прибират от учебно заведение.

Заради напрежението в последните 4 месеца сред българи и роми поданици на ромската махала се опасяват да пускат децата си пеш.

„ Радвам се, че убедих моите братя и сестри, че в случай че децата ни не вървят на школо, хлапетата ще останат неуки и необразовани ", твърди пасторът в евангелистката черква на ромския квартал Иван Айдаров.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР