Няма осигурени количества газ за октомври. Затова правителството обмисля да

...
Няма осигурени количества газ за октомври. Затова правителството обмисля да
Коментари Харесай

Служебният кабинет има готовност за преговори с Газпром за доставка на руски природен газ

Няма обезпечени количества газ за октомври. Затова държавното управление обмисля да стартира договаряния с " Газпром ". Бизнесът и синдикатите също желаеха незабавни договаряния за доставка на съветски природен газ. Служебното държавно управление е създало разновидности за започване на диалози с съветската компания, само че чака договарянията да бъдат сложни.

Според служебното държавно управление договаряния с " Газпром " към този момент са неизбежни. Причината - бизнесът не може да създава на конкурентни цени поради високите цени на синьото гориво. Синдикатите също ги поддържат, защото се притесняват, че ще се стигне до редуциране на работни места.

Затова служебното държавно управление има подготвеност да стартира договаряния с " Газпром " за обновяване на газовите доставки от Русия. До този миг България разчита на доставките от Азербейджан и на един танкер американски полутечен газ, който ще бъде разтоварен в Турция.

От южната ни съседка има деклариран интерес от компании за доставки на тръбен газ. Страната ни стартира договаряния за спомагателни количества азерски газ.

Количествата природен газ за октомври са незадоволителни, оповестиха от спешния щаб по енергетика. Затова служебното държавно управление не изключва закупуване на природен газ от " Газпром Експорт ".

" Очевидно, откакто предходната седмица успяхме да доставим единствено един танкер и откакто през днешния ден бизнесът беше безусловно безапелационен, че ценовите равнища към през днешния ден са неприемливи, т.е. " Газпром Експорт " мигновено става към този момент безспорна годна алтернатива, с която започваме да преговаряме. Но аз в никакъв случай не съм ги изхвърлял от листата и ние по всички вероятни разновидности сме подготвили тактика по този начин, че когато се наложи да можем мигновено да стартираме договаряния. Ние сме готови. Въпросът е, че би трябвало да има някакъв ответен отговор ", изясни Росен Христов, длъжностен министър на енергетиката.

Бизнесът и синдикатите предизвестяват, че повишаващите се цени на синьото гориво слагат предприятията пред банкрут и освобождение на служащи.

" Природният газ - при опит да бъде трансферирана върху цената на създаваните артикули, пазара отхвърли да я одобри. Тоест ние не може да работим на тези равнища ", сподели Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

" Настояваме да се подсигурява доставка на допустимо най-евтиния газ. Както стана очевидно от извършената среща - всички други възможности на " Газпром " са няколко пъти по-скъпи ", уточни Ваня Григорова, КТ " Подкрепа ".

Според служебния енергиен министър, цена сред 250 и 300 лева./МВч е допустима за България. Бизнесът обаче упорства за обезщетения над 250 лева./МВч.

" 200 лева на МВч при сегашните нива и ТТФ за идващите месеци са постижими цени, а 250 лева./МВч е пределна цена, над която би трябвало да се търсят компенсиране ", сподели Васил Велев.

Служебният кабинет е склонен да има обезщетения и ще приготвят проектозакони, които новия парламент да прегледа. За да се покрият потребностите за синьо гориво ще се търсят спомагателни количества от азерски газ, както и доставки от Турция.

" Започваме договаряния с Азербейджан за договаряне на спомагателни количества газ от тази страна. Има индикации от турски компании, че демонстрират интерес от турски компании в България. Очаквам тази седмица удостоверение и надлежно незабавно започваме договаряния ", съобщи Росен Христов.

Христов се надява след две седмици да се реализира сделка. Служебното държавно управление работи и за дотъкмяване на газовата връзка с Гърция.

" Почти никакъв надзор не е бил реализиран и надлежно заварихме там цялостен безпорядък и управление, което не съдействаше за решение на казуса ", сподели още Христов.

" За страдание е изгубено много време, в което нищо не е направено действително ", уточни Христо Алексиев, длъжностен вицепремиер по икономическите политики.

Строителят на газовата връзка е изпратил график с задължения за дотъкмяване на строителството и обезпечаване на нужните документи. Служебният кабинет ще образува и работна група за излекуване на " Топлофикация София " - най-големият клиент на " Булгаргаз ", който има насъбрани отговорности за стотици милиони.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР