Няма определена конкретна дата на която Планът за възстановяване и

...
Няма определена конкретна дата на която Планът за възстановяване и
Коментари Харесай

Пеканов за приемането на еврото: Най-голям риск има за "най-уязвимите групи", ако цените тръгнат нагоре

Няма избрана съответна дата на която Планът за възобновяване и развиване на България да бъде импортиран за утвърждение в Европейската комисия. Това разгласи във Facebook рубриката на държавното управление „ Властта приказва! Открито “ вицепремиерът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов. По думите му обаче това би трябвало да стане в обозримо бъдеще, а едно закъснение отвън рамките на тази година, би могло да бъде „ по-проблемно от позиция на бюджета “.

В момента се вземат поради рецензиите на парламентарните групи към Плана за възобновяване и развиване. Пеканов счита, че не е добре последващо държавно управление да стартира отначало да написа проект:

„ Едно закъснение обаче отвън рамките на тази година, може би може да бъде по-проблемно от позиция на бюджета. Същото обаче бих споделил, дали ще са през декември или през януари макроикономически не е толкоз огромен проблем, само че е проблем за бюджета. Ние би трябвало да вървим тук по някакъв къс период и тук е моят зов към парламентарните групи – те да мислят за проекта, тъй като има отворени точки, които единствено те могат да зададат по какъв начин бъдат решени, изключително в областта на върховенството на закона “.

В Плана за възобновяване не е написано по кое време ще се затворят въглищните централи. Това не е от компетентността на служебно държавно управление. Дебати до момента не са водени.

„ Не е редно ние да дойдем и за няколко седмици да решим. Затова в проекта е залегнало основаване на Комисия за енергиен преход, която да сътвори два-три сюжета за въглищните райони и за въглищните централи идващите 10-20 година Да ги даде на Народното събрание и до даден интервал Народно събрание да вземе решение какво ще се случва в бъдеще “.

Пеканов сподели още, че въвеждането на еврото в България има и позитиви, и негативи, в случай че то съвпадне с интервал на потребителски напредък, цените ще порастват в по-голяма степен, само че най-големият риск „ ще бъде за най-уязвимите групи. За тези, които би трябвало да осведомяваме добре – хора в отдалечени обитаеми места, по-възрастни хора, за които това прекосяване към еврото може да бъде някакъв тип потрес, т.е. те може да не са готови за това. Ще им би трябвало осведомителна акция, мониторинг на цените, тъй че когато се случи преизчисляването компаниите да не злоупотребяват по някакъв метод “. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР