Няма опасност за хората, нито за подстанцията, осигуряваща тока на

...
Няма опасност за хората, нито за подстанцията, осигуряваща тока на
Коментари Харесай

Сашка Целева: До дни се надяваме да възстановим дигите на ре...

Няма заплаха за хората, нито за подстанцията, осигуряваща тока на общините Велинград и Ракитово, твърди шефката на " Напоителни системи " - клон " Тополница " Сашка Целева, потърсена за повече информация след преливането на река Малка Мътница преди дни и новината от през днешния ден, че се постанова удължение на оповестеното бедствено състояние. Припомняме, че при почналото следено изпускане на водите от язовир " Малка Мътница " в началото се скъса дига и бяха залети аграрни земи с риск водата да стигне и до близката подстанция. Снощи се е скъсала още една дига, заяви още Сашка Целева. Наред с това се чакат значителни дъждове, а и се постанова изпускането на язовира да продължи, тъй че се чакат компликации.

Екипи на " Напоителни системи " работят на място за премахване на провалите. На терен са два багера, един от които работи в самото корито на реката. Отделно служащи с резачки разчистват пътя им до проблематичните сектори. Дъждовното време е довело до известни усложнения. Земята е кална, машините затъват, когато вали щедро, се постанова и служащите с резачките да се скрият. В същото време не може да се спре и изпускането на води от язовира, който е цялостен до 80% от размера си, а те изтичат през коритото на река Малка Мътница.

" Въпреки това напредваме и се надявам до десетина дни да успеем да стабилизираме дигите ", добави шефката на " Напоителни системи ".

Припомняме, че през днешния ден от Община Велинград оповестиха удължение на оповестеното бедствено състояние до 12:00 часа на 14 май поради предстоящото утежняване на времето в тази част на Родопите и изобилните дъждове през идващите дни. Според информацията на Националния институт по метеорология и хидрология, количествата на преваляванията могат да доближат до 25-35 л/кв.м. За област Пазарджик е разгласен „ жълт” код, стимулират се от кметството.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР