Няма опасност за екипажа на българския кораб Рожен“. Плавателният съд

...
Няма опасност за екипажа на българския кораб Рожен“. Плавателният съд
Коментари Харесай

Няма опасност за екипажа на българския кораб „Рожен“

Няма заплаха за екипажа на българския транспортен съд „ Рожен “. Плавателният съд се намира в израелското пристанище Ашдод.

Пред Българска телеграфна агенция изпълнителният шеф на Параходство „ Български морски флот “ (БМФ) кап. Александър Калчев сподели, че в региона няма военни дейности. Освен това равнището на сигурност в пристанището е обикновено.

То е предпазено и с противовъздушна защита. Затова няма никакъв риск, портът работи, има и кораби на рейда.

Корабът „ Рожен “ ще остане в пристанището до разтоварването му. Кога ще завърши то зависи от времето, защото плавателният съд е претрупан с насипни товари. Екипажът на „ Рожен “ е от 19 души, всички са българи, сподели още изпълнителният шеф на БМФ.

Ситуацията в региона

В момента няма други български кораби, които да се намират в израелски пристанища или да пътуват към Израел, добави Калчев.

Корабът “Рожен ”, който плава под малтийски байрак и е с 19-членен български екипаж. Плавателният съд се намира в израелското пристанище Ашдод от началото на предходната седмица. Разтоварването му е почнало на 10 октомври и към този момент завършва. Корабособственикът поддържа непрекъсната връзка с капитана.

Ашдод е на към 35 километра северно от Газа, в града и в пристанището има оборудвани укрития, портът има и противовъздушна отбрана. Към момента израелските управляващи не са издавали предизвестие за нараснал риск.

“В пристанищата на Израел сега равнището на сигурност е 1, което е най-ниско, т.е., естественото равнище. Тоест, те смятат, че няма някакъв повишен риск ”, добави Калчев.

По данни на системата за надзор на морския трафик тази заран – в пристанище Ашдод има над 20 кораба, други да са на рейда, а още 14 се чака да дойдат. Сред тях няма български.

“Други наши кораби в идващия месец аз не знам, най-малко нямаме още информация ”, уточни Александър Калчев.

Корабът “Рожен ” попада в зона на военни дейности за повторно. След началото на войната в Украйна той беше блокиран в пристанище Черноморск съвсем шест месеца. “Рожен ” беше и един от първите кораби, които напуснаха врата като част от договорката за експорт на зърно от Украйна.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР