Няма опасност от спиране на ремонти и строежи на пътища.

...
Няма опасност от спиране на ремонти и строежи на пътища.
Коментари Харесай

АПИ: Няма опасност от спиране на ремонти и строежи на пътища

Няма заплаха от прекъсване на поправки и градежи на пътища. До края на седмицата ще се разпореди поръчка за слагане на мантинела на пътя Перник - София, с цел да бъде пуснато най-сетне напълно готовото платно посока София, КАТ упорстват по тази причина поради сигурност. Това съобщи шефът на АПИ Ивайло Дичев.

На конференция в Министерството на районното развиване и благоустройството районният министър Виолета Комитова съобщи, че бюджетът на АПИ е част от общия бюджет на страната.

" В АПИ има бюджет за настоящ ремонт и поддръжка, както и бюджет за автомагистрала " Хемус ", който се отпускат целево единствено за нея. Предишното управление разпорежда контракти за милиард и половина, това е 4 пъти над плануваното по закона за бюджета. Срещнали сме се с тези компании, тъй като в няма от кое място да намерим тези милиард и половина. 2018 година са видели, че им трябват 2 милиарда, само че за 2019 година залагат 400 милиона и все по този начин до тази година. Не знаем по какъв начин в края на 2020 ще знаеш какъв брой остатък ще имаш, с цел да договориш милиард и половина. Поставила съм въпроса към Народното събрание, ние отговор нямаме ", сподели Виолета Комитова.

Говорителят на Министерския съвет Антон Кутев добави:

" Когато знаят, че си отиват, да дадеш в бюджета 382 милиона, да подпишеш контракти за милиард и половина - това е машинация. Не знам дали не е и нарушаване на Закона за бюджета. Въпросът се преглежда от прокуратурата. Това значи, че си сключил контракти без въобще да имаш тези пари и това си е чиста форма машинация. Това е неприятна бюджетна процедура и основава корупционна среда. Начин да се заобикалят публични поръчки. Затова прокуратурата би трябвало да се намеси. Това са над 5 милиарда от 2018 година до момента ".

Регионалният министър Виолета Комитова добави, че целия бюджет от 382 милиона за настоящ ремонт е изхарчен до април.

" Сега си чакат останалите до милиард и половина. Помолили сме компаниите и им благодарим, че не престават да работят ", сподели още Виолета Комитова.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР