Няма опасност от някакви катастрофални ситуации. Министерският съвет представи доклад

...
Няма опасност от някакви катастрофални ситуации. Министерският съвет представи доклад
Коментари Харесай

Пеканов: Няма опасност за валутния борд

„ Няма заплаха от някакви пагубни обстановки. Министерският съвет показа отчет за положението на обществените финанси. Това е годишна общоприета процедура, обвързвана с 3-годишната прогноза, която би трябвало да се направи. Опасностите в отчета са хипотетични, там са изброени всевъзможни сюжети, които биха могли да се случат. Ако се запазят политиките, които са заложени от м.г. и предишните парламенти, има риск дефицитът да е 7%, което е високо. Затова е този сигнал, че някои разноски би трябвало да се понижат ”.  Думите са на вицепремиера Атанас Пеканов, изречени в предаването „ Офанзива ” по NOVA NEWS.
Прочетете още
„ Няма заплаха за валутния ръб, хората би трябвало да са спокойни. Министерството на финансите е длъжно да приказва за всевъзможни опасности, каквито има, само че те не са реалистични. България има много постоянни обществени финанси ”, успокои вицепремиерът.

Според него би трябвало да се усъвършенства програмата за обезщетения на бизнеса. „ Европейският метод към този момент е или да се дава на компании, които в действителност се нуждаят, или на тези, които вършат стъпки да понижат потреблението си на сила ”, сподели Пеканов.

За новия налог „ свръхпечалба ” той изясни, че това е европейски метод. „ Кристин Лагард, президентът на ЕЦБ също загатна, че икономистите на Европейската централна банка са открили, че доста от компаниите в Европа предходната година са си завишили цените и са повишили маржа си на облага. Те би трябвало да бъдат солидарни с този налог ”, изясни вицепремиерът.

„ Някои ограничения във времена на стягане на коланите са непопулярни. Най-вероятно ще има недоволни, най-вероятно ще има митинги. Намаляването на Данък добавена стойност за заведенията за хранене, да вземем за пример, трябваше да бъде прекъснато по-рано. Наша отговорност е да се грижим за обществените финанси ”, съобщи Атанас Пеканов.

Макар и да не е последовател за въвеждане на таван на цените, той призна, че във Виена си купил мляко за едно евро, което е към 2,20 лв., а в България цената е по-висока.

За закъснение на въвеждането на еврото, Пеканов сподели: „ Ние не сме решили сами, ние го взехме решение с Европейска комисия, че сега не изпълняваме критериите за въвеждане на еврото. Ако бяхме поискали, щяхме де получим отвод, което е имиджова вреда. Аз считам, че България ще има неимоверни изгоди ”.

„ За 2024-та ми се коства мъчно да въведем еврото. Трябва да работим за 2025-та ”, добави Атанас Пеканов
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР