Няма опасност големите язовири в страната да причината наводнения, съобщиха

...
Няма опасност големите язовири в страната да причината наводнения, съобщиха
Коментари Харесай

Частично бедствено положение в две села на община Хайредин заради преливане на язовир

Няма заплаха огромните язовири в страната да повода наводнения, оповестиха от министерството на околната среда и водите. От там следят положението на 53 сложни и значими уреди. Регистрираното преливане на язовир „ Тича “ сега е 2 кубични метра в секунда и не съставляват заплаха за популацията. Красимира Янкова специалист в отдел " Управление на риска от наводнения " даде още информация за " Хоризонт ":

" Към днешна дата се запълване над 90% са към 14 язовира. В месечния график за месец март се сложили избрани размери за 21 язовира в поради предстоящото снеготопене и дъждовете, и метеорологичната прогноза, която получаваме ".

Частично бедствено състояние е оповестено в две села на община Хайредин - Ботево и Бързина. Причината е рисково преливане на язовир " Рогозен 1 ". Жителите на селата ще бъдат евакуирани превантивно, заяви кметът на Хайредин Тодор Алексиев. Язовирът е последна точка от каскада с 15 водоема, които са водосбор за област Враца.

В община Хайредин предизвестието за рисково повишаване на равнището на водоема е постъпило от прилежащата община Борован късно нощес. " Цяла нощ спешна група е работила за понижаване на притока през преливника. Има заплаха той да се унищожи от напора на огромното водно количество ", сподели Алексиев.

Язовирът има инсталирани сифони, само че те са незадоволителни. С спомагателни помпи ще се реализира следено изпускане, с цел да се укрепи преливникът.

Преди две години поради изобилното снеготопене в общината имаше сходна обстановка.

Всички язовири в Търговищка област се изпускат следено и не основават опасност от разливи и наводнения на обитаемоте места. Язовирите и техните стени са под непрестанно наблюдаване. Особено внимание се обръща на най-големите водоеми – Ястребино, Съединение, Бели лом и Каваците край Попово, изясни след следващата ревизия регионалният шеф Митко Стайков.

" Единствено имаме два язовира, при които водосборът е малко по-голям, защото снеготопенето е по-активно. Това е " Росино ", само че там сега обстановката е естествена, към момента поддържаме обикновено приключване на водата, тъй че няма заплаха. Другият е " Вардун ", който сега прелива, само че нямаме рисково повишаване на водата, което да тормози жителите и жителите на област Търговище ".

Междувременно от Министерството на земеделието оповестиха, че няма заплаха от преливане в резултат на следеното изпускане на язовир " Тича ". Притокът към язовира към този момент е намалял с 2/3.

Всички по-малки язовири в Шуменска област са обходени. Обемите им се следят. Единствено язовир " Кълново " прелива следено през преливника, само че няма заплаха от наводняване, изясни заместник-областният шеф Петко Шаренков.

Коритата на реките Врана и Камчия са почистени и оттокът им е под сериозните равнища. Причина за частичните разливи е високото равнище на подпочвените води, добави Шаренков. Наблюдават се всички места, където в миналото е имало наводнения, а точно към село Бял бряг, в местността Райковец до село Хан Крум и моста сред селата Кочово и Надарево.

Започна следено изпускане на най-големият язовир в община Хасково - " Тракиец ". Това се прави през магистрален канал, като задачата е да се освободи повече размер в оборудването.След изобилното снеготопене, следено са били изпускани във вторник язовирите " Мадра " и " Книжовник ". Няма спешна обстановки с водоемите в района.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР