"Няма нормален бизнес климат". Това е заявил на среща на

...
"Няма нормален бизнес климат". Това е заявил на среща на
Коментари Харесай

Работодателите: Няма нормален бизнес климат

"Няма естествен бизнес климат ". Това е декларирал на среща на 16 браншови организации, членове на Българската стопанска камара (БСК), изпълнителният шеф на Българската минно-геоложка камара Иван Митев. По неговите думи на всеки четири години се сменя бизнес климатът, с обяснението, че има избори. Така не може да се възнамерява, не могат да се усвояват вложения, безапелационен е представителят на добивната промишленост, представен от БСК.
Като съществени проблеми на бизнеса са обрисувани неналичието на работна ръка, нерегламентираният импорт, подбиващ цените на родното произвеждане, регулаторните режими и административният напън, както и провокациите пред така наречен кръгова стопанска система. Според бизнеса дефицитът на работна ръка е като количество и като качество. Ако преди две години бизнесът е имал проблеми с квалифицирания личен състав, в този момент проблемите са с дефицита на всевъзможен личен състав.
Според ръководителя на Българската браншова камара на енергетиците Димитър Шевиков към момента е прекомерно огромен делът на държавните предприятия в системата на енергетиката, а това е причина за чести смени на мениджърските екипи на огромните енергийни компании. Това от своя страна основава неустойчивост на бранша, липса на последователност и следване и обикновено бизнес обмисляне в този структуроопределящ бранш на стопанската система.
Бизнесът се е оплакал и от продължаващото с години нерешаване на казуса с метода на установяване на такса "битови боклуци ". Браншовиците упорстват за въвеждане на правилото "замърсителят заплаща ", т.е. таксата да се дължи върху количеството генерирани боклуци, а не върху балансовата стойност на активите или данъчната оценка на парцела.
Според изпълнителния шеф на Асоциацията на рециклиращата промишленост (АРИ) Владимир Димитров, един от базовите проблеми у нас е неналичието на качествена оценка на въздействието на плановете на нормативни документи. "Оценката или напълно липсва, или е повърхностна, незадълбочена и изцяло официална ", безапелационен бе Димитров.

Контрабанден импорт на колела от Китай мори родните производители

За сериозен нерегламентиран импорт на колела от Китай сигнализира основният секретар на Асоциацията на производителите на колела в България Борислав Георгиев. Той акцентира, че това е сериозна пазарна спънка пред българските производители, които поддържат 1600 работни места и единствено през 2017 година са осъществили експорт за над 7 млн. евро. "България е на десето място по брой и по стойност на изнесените колела за 2017 година, а в Европейски Съюз е на седма позиция, до момента в който при вноса сме на 112-та позиция в света и на 26-та в Европейски Съюз ", посочи Георгиев.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР