Няма никакво притеснение относно новите ваксини срещу варианта омикрон. Неваксинираните

...
Няма никакво притеснение относно новите ваксини срещу варианта омикрон. Неваксинираните
Коментари Харесай

Проф. Александрова: Новите ваксини срещу Омикрон скоро ще бъдат у нас

„ Няма никакво терзание по отношение на новите ваксини против разновидността омикрон. Неваксинираните обаче против COVID-19 няма да могат да се възползват непосредствено от новите ваксини, тъй като двата препарата – на Pfizer/BioNTech и на Moderna, са утвърдени на всички места единствено като подсилващи дози за към този момент имунизирани против коронавирусната зараза хора. Тоест, те са бустери и не могат да се употребяват незабавно, в случай че се стартира изцяло нов имунизационен курс “. Това съобщи пред Българска национална телевизия вирусологът от Българска академия на науките проф. Радостина Александрова.

Тя разясни, че едната нова ваксина е утвърдена от Европейската организация по медикаментите на 1 септември, а другата – против подвариантите BA.4 и BA.5, е утвърдена от здравните управляващи в Съединени американски щати.

Двата типа ще бъдат налични и у нас скоро и ще се ползват на хора, които имат сложени две или три дози друга ваксина, уточни вирусологът.

Проф. Александрова акцентира, че страничните резултати при новите ваксини са същите, които са ни познати от предходните ваксини и там няма нищо ново.

Ваксината ще се ползва при хора на възраст на и над 12 години, три месеца след последна доза, фокусът на имунизационната акция още веднъж ще бъде ориентиран към най-уязвимите групи и медиците на първа линия.

Очаква се и създаването на вид за деца, добави специалистката.

„ Ваксините, с които разполагаме сега, дават задоволително добра отбрана във връзка с тежко боледуване, влизане в болница или гибел “, означи проф. Александрова. В същото време тя акцентира, че вирусът интензивно ще се трансформира и няма по какъв начин да се планува в каква посока ще продължи неговата еволюция.

„ Най-важното е да бъде сложена бустерна доза “, безапелационна бе тя.

Проф. Александрова означи, че се работи върху комбинирана ваксина за ковид и грип и в края на идната година можем да имаме по-голяма изясненост по този въпрос.

Вирусологът прикани да се съблюдават всички превантивни ограничения, тъй като към момента не сме спечелили борбата и би трябвало да сме наясно с това.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР