Няма никакво оправдание за признаването на ЛНР и ДНР от

...
Няма никакво оправдание за признаването на ЛНР и ДНР от
Коментари Харесай

Западните медии: Какво да се очаква след като Путин завоюва Украйна

„ Няма никакво опрощение за признаването на ЛНР и ДНР от Москва. Но катаклизмът, който ще се стовари върху Украйна и Европа при положение на пълноценно съветско навлизане, изисква на дипломацията да се даде още един късмет ", това са думите на публицисти от западните медии, реагиращи на решението на Владимир Путин да признае суверенитета на републиките на Донбас. Но същото решение може изцяло да промени картата на Европа, считат специалистите.

„ Решението за признание дава отговор на някои въпроси, само че остават други. Има късмет Путин просто да признае двете републики такива, каквито са. Това, след месеци на апокалиптични сюжети, евентуално ще бъде възприето от Украйна и Запада като добър резултат “, признава английският вестник “Гардиън”.

„ Но е евентуално Путин да има доста повече поради, в сравнение с просто да отхапе от Източна Украйна и да поеме публична отговорност за териториите, които към този момент де факто управлява. Последните думи на Путин, че в случай че Киев не спре насилието, тогава той ще бъде виновен за " последващото " клане, бяха до прекаленост злокобни. Звучеше като оповестяване на война “, прибавя изданието.

„ Конфликтът надалеч не е завършил “, съгласява се “Ню Йорк Таймс”: „ Русия може да употребява други трикове, с цел да сътвори проблеми на Украйна, като не изпраща танкове през границата. Например хакерски атаки като тези, които тя неотдавна предприе против украинските банки.”

„ Но каквато и да е крайната цел на Путин, дейностите му сега целят да тласнат и предизвикат Украйна и западните ѝ другари да реагират прекалено на неговите решения. Няма опрощение за признаването от страна на Москва на двете национални републики, акт, колкото противозаконен, толкоз и абсурден. Но катаклизмът, който ще се стовари върху Украйна и Европа при положение на пълноценно съветско навлизане, изисква да се даде още един късмет на дипломацията “, уверен е американският вестник.

„ Какво можем да чакаме след завладяването на Украйна от Путин? “ пита Робърт Кейган, изтъкнат американски неоконсерватор и брачен партньор на Виктория Нюланд, на страниците на “Вашингтон Пост”. „ Руските сили ще бъдат подредени по цялата източна граница на Полша от 650 благи, както и по източните граници на Словакия и Унгария и северната граница на Румъния “, незабавно дава отговор Кейган.

„ Една от евентуалните точки на запалване ще бъде Калининград. Щабът на съветския Балтийски флот, самият град и покрайнините му бяха откъснати от останалата част на Русия след разпадането на Съветския съюз. Оттогава руснаците могат да стигнат до Калининград единствено през Полша и Литва. Очаквайте Русия да изиска пряк кулоар, който да сложи тези страни под контрола на Москва. Но даже това би било единствено част от новата тактика на Русия за обособяване на балтийските страни от НАТО, което демонстрира, че Алиансът към този момент не може да се надява да отбрани тези страни”, се споделя в материала.

„ Днес Путин цели НАТО на две скорости, тъй че силите на Алианса да не бъдат ситуирани на територията на страните от някогашния Варшавски контракт. Това идва в миг, когато Китай заплашва да наруши стратегическия баланс в Източна Азия с възможна офанзива против Тайван. За Си Цзинпин би трябвало да е явно, че Съединени американски щати имат доста работа в Европа, тъй че той може единствено да заключи, че възможностите му да направи нещо сполучливо, без значение дали в Тайван или в Южнокитайско море, са се нараснали “, счита Кейган.

Авторът напомня също, че картата на Европа е претърпявала доста промени. „ Настоящият ѝ формат отразява разширението на силата на Съединени американски щати и колапса на съветската мощ от 80-те години до наши дни. Следващият формат на Европа евентуално ще отразява възраждането на съветската военна мощност и отслабването на въздействието на Съединени американски щати. В комбиниране с китайските достижения в Източна Азия и Западния Тихи океан, това ще означи края на настоящия ред “, заключава анализаторът, като в същото време предвижда „ разпадането на Украйна като самостоятелна страна “.

„ Прозорецът за дипломация е затворен. Ще се насочи ли Путин към Киев?”, също се пробва да предскаже английското списание “Спектатор”: „ Страхът, че Путин приготвя сцената за пълномащабно навлизане, произтича от обстоятелството, че двете територии, които той призна с едно драсване перото – Луганската и Донецка национални републики – предявяват искания за повече територия от Украйна, в сравнение с управляват сега “.

„ Владимир Путин изтегли ли всички тези войски до границата единствено с цел да заграби две земи, които към този момент имаше в джоба си? Следващият ход е за Украйна. Ако украинците се съпротивляват (с американска поддръжка, схваща се), тогава не би трябвало да се чака от съветските сили безшумно да правят отстъпка. Според а Владимир Путин това е битка за оцеляване, борба против геноцида. В такава борба Русия ще употребява своето въздушно предимство – още веднъж, повтаряйки въздушната война на НАТО против Сърбия. Време е жителите на Киев да си наострят уши да не гръмне сирената за въздушно нахлуване “, прибавя изданието.

В същото време Си-Ен-Ен написа, че „ светът още веднъж е затаил мирис в очакване на идващия ход на Путин “: „ Неговият взор към историята не е същият като изказване за навлизане или опит за наново обединяване на Украйна с Русия. А би било елементарно да се разчете това като опит да се приготви съветският народ за война.”

Няколко американски чиновници споделиха пред Си-Ен-Ен, че „ поясняват дейностите на Путин в двата източни украински района, които наричатсебе си ЛНР и ДНР, като част от безсърдечен поход към по-широконашествие в Украйна “, описвайки го като „ политика на Потьомкин “. Този термин евентуално се отнася до активността на Григорий Потьомкин, основателят на Черноморския боен флот, създател на редица градове в Новоросия и създател на проекта за присъединение на Крим към Русия.

„ Светът скоро ще разбере дали яростта на Путин е била предвестител на по-голям пожар, който дейно ще постави завършек на ерата след Студената война и ще сложи началото на нова епоха на напрежение в Европа. Всичко това ще изисква съществено преосмисляне на трансатлантическата сигурност “, прибавя Си-Ен-Ен.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР