Няма никаква опасност България да остане без парламент и правителство.

...
Няма никаква опасност България да остане без парламент и правителство.
Коментари Харесай

Даниел Смилов: Няма опасност от конституционна криза, а по-скоро от инфлационна

Няма никаква заплаха България да остане без парламент и държавно управление. Страната е в процедура за привикване на парламентарни избори, тъй че нещо по-драматично от това не се е случило. Приказките за заплаха от конституционна рецесия са в действителност по-скоро инфлационни, няма такава действителна заплаха. Това сподели в изявление за Даниел Смилов, експерт по относително конституционно право, програмен шеф на Центъра за демократични тактики.

" Най-вероятно ще забележим някакви диалози сред ГЕРБ и президента за съставяне на служебно държавно управление, а не инцидентно е и тая трескава активност в този момент за внасянето на законодателството, което е належащо да почисти въпросите с несъответственост на част от претендентите, което бързо ще бъде признато. В този смисъл ми коства, че в случай че президентът подходи отговорно, работи експедитивно, не бави процедурата, има шансове да имаме определен по новата процедура длъжностен министър-председател и кабинет, което е още по-важно. Не изключвам опция и с другия политически лагер " Продължаваме промяната “- " Демократична България “ около единствения претендент за длъжностен министър-председател, в тази ситуация Андрей Гюров, само че е по-малко евентуално ", разяснява Смилов.

По думите му даже президентът и посоченият претендент да не могат да се схванат, това не значи, че влизаме в конституционна рецесия: " Просто значи, че държавното управление в оставка ще остане до сформирането на ново. Но въпреки всичко е по-добре да вървим по този начин, както Конституцията експлицитно планува ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР