Няма никакъв проблем около Пловдивския панаир и действията на общинските

...
Няма никакъв проблем около Пловдивския панаир и действията на общинските
Коментари Харесай

За ГЕРБ проблем с Пловдивския панаир няма, било претоплен наратив

Няма никакъв проблем към Пловдивския панаир и дейностите на общинските съветници на ГЕРБ. Това било " претоплен разказ ", изкуствено появила се тематика.

Така зам.-председателят на партията и народен представител Даниел Митов разяснява тази заран абсурдът с интернационалната палата, подбуден от поредицата решения на локалните парламентаристи от ГЕРБ и Българска социалистическа партия в интерес на предприемача Георги Гергов.

" Това с Пловдивския панаир съгласно мен е тематика, която изкуствено някак си се появи, с цел да подхранва, да се пробва да възражда остарели разкази. Доколкото знам, въпросният проблем ще бъде даден на пловдивския съд, тъй че откакто има спор, да се реши по правосъден път. Претоплени разкази ", неглижира тематиката заместникът на Бойко Борисов в партията, който тази заран бе посетител в студиото на бТВ.

Както е известно, Гергов по всякакъв начин се пробва да постави ръка на Панаира, като придобие над 79 на 100 от акциите му. Умишлено или не, всеки самичък може да реши, съветниците на партията на Борисов и тези на левицата, която се отхвърли обаче от тях, сътвориха правна каша при последното си гласоподаване по тематиката - в края на предходната година. И вместо да я поправят, те на два пъти от началото на тази година отхвърлят да отидат на съвещания на Общински съвет, поради което не се събира кворум и съвещанията се провалят.

Последното такова бе през вчерашния ден, като бе придружено с следващия цивилен митинг, скандал и физическа разпра - откакто Гергов за енти път свика изключително съвещание на акционерите, с цел да затвърди контрола си над Панаира.

" Претопленият разказ " в действителност е тематика в развиване, и то изключително пламенно в последните месеци. Гергов към този момент държи 50,3% от капитала на " Пълдин туринвест ". Община Варна има 28,9 на 100, като още през 2017 година варненският общински съвет взе решение да подари акциите си на страната. По предложение на кмета Иван Портних (ГЕРБ) обаче общинският съвет взе решение в края на предходната година да ги трансферира в следеното от Гергов " Пълдин туринвест ". Т. е. " Пълдин " би следвало да придобие контрола на панаира с дял от 79,2% - против което част от пловдивските общинари се опълчват. Ситуацията през днешния ден е предшествана от поредност правосъдни борби, изключителни свиквания на общото заседание от Гергов, изключителни реакции на пловдивския общински съвет, прекъсване на вписванията и прочие, и прочие

На последното съвещание на Общински съвет за 2022 година на 20 декември бе признат юридически парадокс. На него се очакваше общинарите да одобряват блокиращо решение, идентично на това от 24 ноември, върху решенията на свиканото незабавно от Гергов преди този момент общо заседание на акционерите, утвърждаващо апорта на варненските акции. Случи се друго - Николай Радев (БСП) предложи изменението на точка втора и това бе подкрепено от Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, Български земеделски народен съюз и основното - отметналата се от обществените си задължения за отбрана на Панаира от Гергов група на ГЕРБ. Така общинският съветне даде единодушие за апорта на акциите на Община Варна в " Пълдин Туринвест ", само че пък упълномощи представителя на общината Ясен Михайлов да поддържа същия този апорт на общото заседание на акционерите. И за похлупак бе предоставено в точка трета на кмета Здравко Димитров (ГЕРБ) да нападна решението за апорта в съда. Т.е. точка втора " се бие " с останалите две и е радикално друга от точка втора в предходното решение на Общинския съвет (ОбС), която постановяваше представителят на общината да не поддържа апорта.

След вчерашното провалено от ГЕРБ и Българска социалистическа партия съвещание, на което този юридически парадокс трябваше да бъде поправен, от ГЕРБ, в лицето на локалния водач Иван Тотев, пробваха също да омаловажат обстановката. Общинарите ѝ не участвали на съвещанието, тъй като на него участваха депутати от " Демократична България ", Българска социалистическа партия и " Продължаваме промяната ", в болшинството си определени от Пловдив и Пловдив-област - съперници на " скритата приватизация " на Панаира от Гергов, които желали да се изричат. Това за Тотев било политически цирк и старт на предизборната акция. 

По-любопитен обаче бе коментарът на Иван Тотев по юридическия проблем. Общинският съвет към този момент имал решение за противоречие с апорта, съобщи той. Макар, както стана ясно, представителят на общината Михайлов трябваше няколко часа по-късно съвещание да се яви на общото заседание и длъжен от точка втора да даде тъкмо противоположното - единодушие. И Михайлов се яви, като в следствие съобщи, че хем се е съгласил, хем не. Кметът Здравко Димитров пък даде поръчка, че ще апелира решенията на общото заседание, каквото следва да направи по този начин или другояче съгласно точка трета от решението от 20 декември.

Така на пловдивския съд се отрежда в този момент първо да реши съгласна ли е или не изобщо Община Пловдив със договорката, откакто очевидно самата община не може да го направи.

Ремаркета и влекачи

Иначе и през днешния ден от ГЕРБ " протегнаха ръка " към Демократична България, като Митов на няколко пъти повтори, че се надявал Румен Радев да даде на нея третия мандат за сформиране на държавно управление. 

" Ако третият мандат бъде даден на Демократична България, това било опция тя да се трансформира от ремарке на Политическа партия, което дрънчи там след разрушената структура, във влекач, в лидиращ фактор, който може да бъде носеща структура на едно бъдещо ръководство ", съобщи Митов.

Но априори отново изключи Политическа партия от уравнението. Демократична България можела да добави " детайлите ", които липсвали на ГЕРБ при нейния мандат, подсилен от 115 гласа - т.е. да даде най-малко още шест за болшинство, показа визията си заместникът на Борисов. А в случай че Христо Иванов не желаел да е министър председател, имало и други формули, съобщи още той.

А какво в случай че третият мандат отиде при Движение за права и свободи?

- Аз не съм чувал досега президентът да загатва сходен вид алтернатива, а би трябвало. Не знам за какво не се загатва, само че по този начин или другояче тази алтернатива като да не стои на масата - уточни Митов.

Но не можа да даде еднопосочен отговор би ли подкрепила ГЕРБ мандат на Движението.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР