Няма масови подслушвания на журналисти, магистрати и политици - това

...
Няма масови подслушвания на журналисти, магистрати и политици - това
Коментари Харесай

Цацаров: Няма масово подслушване на магистрати, политици и журналисти

Няма всеобщи подслушвания на публицисти, магистрати и политици - това обявиха от прокуратурата и ДАНС след доклада на шефа на Бюрото за СРС, в който се обвиняваше още, че СРС не се употребяват за тероризъм, нито пък за корупция, а най-вече за разтрошаване на проведени незаконни групи. Главният прокурор Сотир Цацаров и Димитър Георгиев, началник на ДАНС, изрично отхвърлиха да е имало всеобщи подслушвания.

В изявлението си Бойко Рашков посочи още, че няма потребност депутатите да основават умишлен орган за битка с корупцията, тъй като настояванията за СРС с антикорупционна тема били доста малко. На въпроса за това имало ли е подслушвани политици, магистрати и публицисти, той назова името на Цветан Цветанов, както и на един някогашен политик и на един магистрат. Цветанов е бил подслушван, а това се схванало през 2014 година, когато неговият юрист изискал записите във връзка със отбраната, само че му дали отговор, че са унищожени. Относно това дали са подслушвани публицисти,Рашков не отговори на въпроса на соцдепутата Александър Симов.

Затова пък отговори основният прокурор, като акцентира, че изнесените обстоятелства са надълбоко погрешни.

" Мисля, че пред вас бе обрисувана апокалиптична картина на всеобщи нарушавания, в която сътрудниците ми, седнали на последния ред - от ДАНС, ДАТО или от Министерство на вътрешните работи, общо взето мълчат, а националното бюро за надзор на СРС се оказва единствената институция, която познава, пояснява закона, съблюдава го и се бори против нашите безобразия. Това не е по този начин ", изригна от парламентарната естрада Цацаров.

Не мога да приема сътрудниците ми да бъдат опетнявани по този начин, отбрани и институцията, която управлява, основният прокурор. Не е правилно още, че 10 на 100 от всички СРС били за всеобщо подслушване на магистрати, политици и публицисти, това са надълбоко погрешни данни, натърти основният прокурор.

" Не е правилно, че няма употребявани спецсредства за тероризъм. И аз самият подписвам такива СРС, по този начин, че да се твърди, че това го няма, е далавера. Но да се твърди, че в страната има всеобщо подслушване, е апокалиптична картина, за жалост ", възмути се за следващ път Цацаров. Той назова това, което е чул от Бойко Рашков преди този момент, по-скоро политически пиар, в сравнение с изявление с юридическа багра и " на ниска цена пиар, даже не юридически, а политически ".

Веднага след него стана и шефът на ДАНС Димитър Георгиев, който удостовери думите на Сотир Цацаров. " Да, по този начин е, няма никакви подслушвания на публицисти. Да не се приказва с оглед недоумение ", прикани шефът на контраразузнаването. Той уточни, че ДАНС и бюрото за СРС имат разнообразни визии и в тази връзка Димитър Георгиев е изпратил писмо до шефа на комисията за надзор на СРС Димитър Лазаров. Шефът на ДАТО Цветан Китов даде обещание да бъде сбит и заключи, че неговата работа употребява СРС-та единствено съгласно закона. Всички инспекции на бюрото са получили цялостно подпомагане.

Веднага след приемането на доклада на Бойко Рашков в залата избухна скандал. Шефът на правната комисия Данаил Кирилов съобщи, че е дал своя вот демонстративно против отчета на Рашков. Този отчет беше употребен по недодялан, политически метод. Последва остра реакция от страна на соцлидера Корнелия Нинова.

Току що беше застрашен с политическо уволняване ръководителят на бюрото, избиран от всички ни, скочи соцлидерката. Тя настоя пред Цвета Караянчева по адрес на депутата от ГЕРБ: " Очаквах да ги изгоните. Вашите закани са политически напън за това, че приказва истината. Това е в контраст с каквато желаете независимост ", стачкува Нинова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР