Няма край сагата за фитосанитарния контрол на Капитан Андреево“,

...
Няма край сагата за фитосанитарния контрол на  Капитан Андреево“,
Коментари Харесай

Сага без край: Съд незаконно блокирал държавния контрол на „...

Няма край сагата за фитосанитарния надзор на „ Капитан Андреево “, елементи от който от през вчерашния ден са обект на национална сигурност. 

Столичният административен съд (АССГ) нелегално е блокирал държавния надзор на границата, заяви Mediapool,  като се базира на  решение на Върховен административен съд. 

След като през август БАБХ взе изцяло лабораторния надзор на храните, импорт от Турция, компанията, чийто бизнес бе конфискуван, нападна това в съда. Делото попада при арбитър Галин Несторов, а той  приема причините на „ Евролаб 2011 “.  Оказва се обаче, че това негово решение е взето от противозаконен правосъден състав. „ Нарушена е наредбата на закона (АПК), която изисква актовете по тъжби против общи административни актове да се произнасят от тричленен състав на съда “.

" Постановяването на правосъден акт от противозаконен състав води до незначителност на акта ", се споделя в решението на Върховен административен съд. Върховният съд връща делото за ново изговаряне от тричленен състав на АССГ.

Да напомним сагата. Със заповед на 4 август тогавашният началник на БАБХ Христо Даскалов, подреди всички физически инспекции на животни и артикули да се реализират от държавния фитосанитарен и ветеринарно-медицински надзор. Със същата заповед е подредено разтоварването и взимането на проби да се реализира от чиновници на граничния пункт " Капитан Андреево ". Заповедта трябваше да влезе с мощ незабавно,  „ с цел да се обезпечи здравето на жителите и да се защитят изключително значими държавни или публични ползи “. Така пробите вземат чиновници на Агенцията и се носят в лаборатолията й в столицата, което лишава време.

Съдия Несторов не разреши да влезе в действие тази заповед. Така де факто разреши тази активност да се извършва от   " Евролаб 2011 ", написа Mediapool.

Eдноличното решение на съдията е нелегално, реши Върховен административен съд, в този момент се чака ново решение на тричленен състав  АССГ.

Междувременно от през вчерашния ден с решение та кабинета  официалният надзор, реализиран от  Агенцията по храните на пункта, става  обект от националната сигурност. Това, съгласно служебният министър председател Гълъб Донев недвусмислено поставя точка на това какво прави страната във връзка с формалния надзор. Дали ще е по този начин следва да забележим. 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР