Няма какво да се лъжем – дори и най-големите неверници

...
Няма какво да се лъжем – дори и най-големите неверници
Коментари Харесай

Ще ни затворят ли отново заради коронавируса?

Няма какво да се лъжем – даже и най-големите неверници в България по отношение на COVID-19 сигурно си задават този въпрос. И повода е, че дори те наблюдават статистическите данни за разпространяването на пандемията – най-много с цел да ги оплюят обществено, различен е въпросът какво тъкмо мислят, единствено те си знаят.
Иначе на база статистиката не може да не се появяват мрачни мисли. Само за седмица (https://www.actualno.com/healthy/statistikata-pokazva-izminalata-sedmica-e-naj-loshata-za-zarazata-s-koronavirus-ot-kraja-na-uli-news_1503615.html ) заличихме успокоението, което се възцари след първите 10 дни на август и траеше чак до към 20 септември. В този времеви интервал като цяло всички трендове по публични данни бяха в посока надолу – намаляващ брой инфектирани, увеличаващ се брой PCR проби, броят на признатите в болница стабилно се намали и бяхме близо да слезем и под границата от 700. Вече не е по този начин – в този момент сме на единствено 9 пациенти от границата от 800 признати с COVID-19 в болница, а неколкократно шефът на „ Пирогов ” проф. Асен Балтов предупреждаваше преди време, че при над 1000 души ще почнат по-сериозните проблеми за здравната ни система.
И на въпроса – ще има ли отново затваряне? Към днешна дата мисля, че няма да има изцяло затваряне, в случай че не стане нещо извънредно трагично. Но е напълно друг въпросът, в случай че приказваме за отчасти затваряне.
 Как върви образованието в клас в условия на COVID-19? Как върви образованието в клас в условия на COVID-19?
Общото предписание в страната сега е, че маските на закрити места са наложителни. Ние имахме голям брой разновидности за това по какъв начин да направ...
Предвид бурното политическо лято, властта несъмнено е разтърсена. Затова доста малко хора биха послушали покорно команда за цялостна карантина като тази от пролетта. Сега сигурно би имало опозиция, както тъй като елементарните хора всеобщо нямат финансови запаси, с цел да си стоят у дома, по този начин и поради огромното обезверение какво е COVID-19 – до момента в който не те засегне персонално. Мисля си, че само композиция от огромен брой умряли и огромен брой инфектирани в „ испански или френски сюжет ” може да наклони публичното мнение.
Но в случай че се работи секторно при сюжет „ затваряне ”, тогава нещата стоят друго. Първо, при такова нещо няма да бъдат наранени всички т.е. не се образува огромна социална опозиция. Второ – може да се работи по тактичност „ разделяй и владей ”. Все по-упорити са слуховете, че учебните заведения ще затворят и че към този момент има подготовка за прекосяване още веднъж на отдалечено образование, макар многократните уверения на министъра на образованието Красимир Вълчев, че това е изключено на толкоз ранен стадий. А за какво учебните заведения – аргументът е, че те не пълнят непосредствено бюджета и може по-лесно да се оправдае карантина. Същият мотив се ползва от песимисти и за други браншове – в случай че не са стопански значими, ще бъдат лимитирани.
Най-силният мотив срещу затваряне е политическият резултат. Управляващите понесоха към този момент задоволително имиджови вреди и в случай че публичното мнение е срещу цялостно затваряне, няма да го създадат. Крути ограничения ще бъдат вземани единствено с публично утвърждение. Само че към този момент би трябвало да е ясно – обстановката с COVID-19 може да ескалира доста бързо, а се оправя доста постепенно. Както и политическото ръководство на България – 30 години не сме го оправили още...
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР