Няма какво да дискутираме, отсече във вторник, 31 януари, полският

...
Няма какво да дискутираме, отсече във вторник, 31 януари, полският
Коментари Харесай

Варварската клауза: Отказаха аборт на изнасилено 14-годишно момиче в Полша

" Няма какво да дискутираме ", отсече във вторник, 31 януари, полският здравен министър във връзка със случая на бременната 14-годишна полякиня. Психично болното момиче от структурно слабия район Подлясия е било изнасилено от чичо си. Въпреки това в редица локални клиники лекарите отказали да извършат аборт, базирайки се на така наречен уговорка за съвестта.
Още по темата
Според нея лекарите могат да откажат аборт, в случай че религиозните им убеждения не го разрешават. Те обаче са длъжни да препратят бременната към друга клиника. Нещо, което лекарите, отказали аборта, не са създали.

" Варварска и нечовешка уговорка "

Според полското законодателство, дамите имат право да помятат в държавна болница единствено след обезчестяване или при съществуването на огромна заплаха за здравето и живота на бременната. 14-годишното момиче обаче съумяло да помята едвам откакто нейната вуйна се свързала със Сдружението за правата на дамите " Federa ". То провело час за интервенцията в една клиника във Варшава. Тийнейджърката въобще не била наясно, че е бременна, споделят от сдружението. Нейната вуйна обаче схванала, че момичето е било изнасилено от чичото и почнала да търси благоприятни условия за аборт.

Случаят раздруса Полша. Опозицията и сдруженията за правата на дамите упорстват за разхлабване на закона за аборитете. " Клаузата за съвестта е варварска и нечовешка ", споделя Катаржина Котула от ляволибералната партия " Пролет ". Но и доста други от опозицията мислят като нея. В началото на 2021 година Полша стегна за следващ път разпоредбите за аборт - съгласно въведената тогава корекция, даже и повреден плод би трябвало да бъде изхабен от бременната жена.

Според Сдружението за правата на дамите " Federa ", през 2021 година в страната са били извършени едвам 107 публични аборта. Две години по-рано броят им е бил 10 пъти по-висок.

Според изявления в полски медии, в страната има провинции, в които ръководи " Право и правдивост " и в които от 2020 година насам не са провеждани безусловно никакви аборти.

Когато нямаш пари за незаконен аборт

За да предотврати тайните аборти, през октомври 2022 държавното управление вкара наложителна регистрация на бременните. Въпреки това от ден на ден полякини се подлагат незаконно на аборт против огромни суми в страната или пък помятат в чужбина. Жените, които не могат да си разрешат нито едното от двете, нямат различен избор с изключение на закачалката за облекла като инструмент за домакински аборт. Именно по тази причина тя се трансформира в знак на протестното придвижване против възбраната на абортите.

Според социологически изследвания, в това време към 70% от поляците са за правото на аборт до 12-ата седмица от бременността.

Статията е оповестена в
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР