Няма как зам.-председател на политическа партия да бъде министър в

...
Няма как зам.-председател на политическа партия да бъде министър в
Коментари Харесай

Радев и Главчев ще обсъдят в петък поисканите смени на министри

Няма по какъв начин зам.-председател на политическа партия да бъде министър в длъжностен кабинет, акцентира президентът

Президентът Румен Радев разгласи, че ще предложения служебния министър председател на диалог в петък, с цел да обсъдят поисканите смени на министри в кабинета. Той обаче подчертава, че предложенията на Димитър Главчев не могат да включват заместник-председатели на политически партии.

" В петък ще поканя служебния министър председател Димитър Главчев да обсъдим неговите оферти за промени в кабинета ", сподели пред публицисти президентът Румен Радев.

Двама министри се освобождават единствено седмица след клетвата на служебния кабинет, което е следващото доказателство за неуспеха на конституционната промяна. И в устрема си да наложат цялостен монопол върху властта, партиите, които гласоподаваха измененията в Конституцията в действителност обезсмислиха института на служебния кабинет и го направиха уязвим за партийни вмешателства, разяснява президентът.

" Вече виждате по какъв начин от партийни събрания се разпоредби, по какъв начин се заплашва министър-председателят. И аз доста се надявам господин Главчев да си дава сметка за вредите върху кабинета и цялостното доверие върху изборния развой, когато той стремително извършва щенията на своя партиен шеф. Когато аз отговарях за служебните държавни управления, партиите не можеха и да си помислят за сходни вмешателства ", разяснява президентът.

По думите му, за външния министър е станало ясно от къде идва заръката:

" Но кой поръча промяната и на земеделския министър, който господин Главчев персонално показа за оставане в служебния кабинет в дух на последователност и като потвърден мениджърски опит в региона. Не е ли необичайно министър-председател да се сменя през ден мнението и обикновено ли е въобще през ден да сменяме министър? Така объркваме и обществото, и бизнеса, и сътрудниците.

Президентът Румен Радев посреща на площад „ Св. Александър Невски “ президента на Италианската република Серджо Матарела. Двамата ще отдадат респект пред Паметника на Незнайния боец.  

Служебният министър председател Димитър Главчев направи две оферти за смяна в персоналния състав на служебното държавно управление. Той предложи Стефан Димитров да бъде освободен като длъжностен министър на външните работи и поста да заеме Даниел Митов, както и Георги Тахов да размени Кирил Вътев на поста министър на земеделието и храните. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР