Няма как пост-ковид синдромът да остане скрит. Такова мнение изрази

...
Няма как пост-ковид синдромът да остане скрит. Такова мнение изрази
Коментари Харесай

Проф. Радостина Александрова със сензационни ковид новини и подробности за пост-ковид синдрома

Няма по какъв начин пост-ковид синдромът да остане прикрит. Такова мнение изрази в предаването пред " Фокус " вирусологът от Българска академия на науките проф. Радостина Александрова. За дълъг коронавирус приказваме тогава, когато признаците не престават или пък се завръщат, или пък още веднъж се появяват, откакто към този момент острата зараза е отшумяла, безапелационна бе тя.

" За дълъг коронавирус се приказва, когато признаците са повече от четири седмици, а когато те надвишават 12 седмици, към този момент приказваме за така наречен пост-ковид. И да, през последните месеци това в действителност концентрира от ден на ден вниманието на всички експерти. Да стартираме от там, че към момента не е ясно тъкмо коя е повода, която стои зад това положение. Има четири съществени хипотези, които най-вероятно взаимно се допълват, а не се изключват, като стартираме от това, че е допустимо вирусът да се задържа по-дълго време или фрагменти от него и надлежно да предизвика имунния отговор. Възможно е вирусът да е отключил, по време на острата зараза, някаква автоимунна реакция, тъй че след това тези автоантитела, да речем, да нападат лични структури на организма. Не е изключено значение да имат разнообразни микросъсиреци, които също по този начин се образуват, или пък даже и това SARS-CoV-2 да е повлиял върху микробиома да речем на човек, главно този в червата да вземем за пример ", сподели още проф. Александрова.

" Докато не стане ясна тъкмо коя е повода, както към този момент споделих, евентуално това е едно сложно заболяване, няма по какъв начин да създадем и решителна крачка напред във връзка с лекуването. А другояче това какво знаем все още – през последните две седмици излязоха две много забавни изявления. Едната към този момент в действителност е оповестена, и то в " Нейчър “, а другата се появи на 30 юли, към момента под формата на предпечат. Тя идва от експерти от Кралския лицей в Лондон. Какво е забавното в тях? Интересното е това, че експертите в Лондон към този момент се пробват да внесат прочут ред в хаоса, по този начин да го кажем, като те разделят въз основа на признаците продължителния коронавирус на три съществени групи положения. Първият от тях – това е да речем случаите, в които доминират респираторните признаци. Това са зной, сърцетуптене, отмалялост, болежка в гърдите. Това, което те вършат обаче, е, че свързват тези признаци, тези положения с някой от разновидностите. Да речем респираторният се свързва главно с изходния вид на SARS-CoV-2 – този, който пристигна от Ухан, и главно е преобладавал при неимунизираното население. Тогава нямаше ваксини във Англия. Най-разпространеният обаче е този с неврологичната симптоматика, което значи проблеми с обонянието, главоболие, отмалялост, меланхолия и мозъчна мъгла ", посочи експертът.

Третата форма, това е така наречен редовно възпалително или с коремни признаци. В този случай става дума за мускулно-скелетни болки, анемия и отмалялост.

" Въобще умората я има на всички места, както виждате, стомашно-чревни разстройства, общо неразположение. И тук към този момент създателите не откриват връзка с някой от обособените разновидности. Другото, което е забавно, това е, че да речем изходният вид от Ухан, при него тези продължителни признаци са траели към 30 седмици, до момента в който при Алфа и Делта виждаме, че интервалът се съкратява и пада до 24-25 седмици ", изясни вирусологът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР