Няма как да върнат Паметника на Съветската армия отново на

...
Няма как да върнат Паметника на Съветската армия отново на
Коментари Харесай

Тодор Чобанов: Паметникът няма да бъде върнат на мястото му, защото разделя обществото

Няма по какъв начин да върнат Паметника на Съветската войска още веднъж на мястото му. Той ни разделя. Ние не сме единомислещи за предишното и това основава доста проблеми. Това съобщи някогашният заместник-кмет на София по обучение и просвета доцент Тодор Чобанов.

" Паметниците би трябвало да сплотяват, те са знаци на нацията, които да пораждат възприятие на реципрочност и взаимност ", сподели Чобанов.

По думите му съществува заплаха от рухване на монумента даже при леко земетресение или вятър.

" От чисто софтуерна позиция с Паметника на Съветската войска се случват няколко неща. Поради разнообразни течове падаха части от облицовката. При построяването му актуалните изолации не са съществували. В момента непосредствената заплаха, която се вижда на разнообразни фотографии, са пукнатините с размери от метър и повече, много дебели - 4-5 см. Те са се получили от неточност при построяването на паметника, а точно, че е налят с бетон ", посочи доцент Тодор Чобанов.

Той изясни, че контактът сред метала и бетона води до разрушаването му.

" Беонът и металът не могат да съжителстват добре. Това е неточност още при строенето. Паметникът е в тежко градивно положение ", акцентира Чобанов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР