Няма как да твърдим, че цената на хляба ще бъде

...
Няма как да твърдим, че цената на хляба ще бъде
Коментари Харесай

Мариана Кукушева:Войната в Украйна неминуемо ще повлияе върху цените в бранша

Няма по какъв начин да твърдим, че цената на хляба ще бъде непокътната такава, каквато е сега, само че изрично споделям, че за едно 4-членно семейство не се чака бюджетът за самун да нарасне с повече от 10 лева за месец. Това съобщи ръководителят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите у нас Мариана Кукушева в „ Събуди се " по Нова телевизия.

По думите й сега употребяваният в сектора ток е с най-високите цени откогато той се купува от свободния пазар. „ Сметките ще станат ясни по-късно. Проблем е, че няма по какъв начин да бъдат планувани ", съобщи тя.

По думите й на пазара има още един всекидневен регулатор, който са немските търговски вериги, членове на „ Модерна търговия ". „ Те също се пробват по всевъзможен метод да усилят конкуренцията сред нас и въпреки това се стремят нашата норма на облага да веригата към нулата. Има значително сътрудници, които към този момент преустановиха работа - производители от микро, дребен и междинен отрасъл ", сподели Кукушева.

В момента цената на торовете към този момент е пет пъти по-висока, а предлагането им е понижено, означи Кукушева.

Войната в Украйна неизбежно ще повлияе върху цените в сектора. Преди нея цената на звук брашно е била към 1000 лева, а в този момент тя е 1550 лева Цената на пшеницата също се е нараснала и сега е на рекордна стойност, разяснява Кукушева.

„ Очаквам всеобщият самун да продължи да бъде най-достъпната и същинска храна на трапезата на българина. Това, което се случва на нашия пазар сега, се случва в целия свят ", сподели още тя.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР