Няма как да се изчистят казусите, докато начело на основни

...
Няма как да се изчистят казусите, докато начело на основни
Коментари Харесай

Николай Стайков: Сарафов и Илиана Кирилова да подадат оставки

Няма по какъв начин да се изчистят въпросите, до момента в който отпред на съществени проверяващи институции, като Софийската градска прокуратура, има хора, свързвани с показания, някои от тях и със записи и фотоси с разследваните лица. Не съм оптимист освен това управление. Това съобщи пред БНР проверяващият публицист Николай Стайков от Антикорупционния фонд и заявява, че те ще продължат да осветляват такива проблеми и информации. 

Според него в антокорупцията най-съществен е тонът на върха. В момента ръководят приятелите на Петьо Еврото от " Осемте джуджета " и няма по какъв начин да сме оптимисти в нито един от двата огромни случая на въздействие в правосъдната система, безапелационен бе той и прикани:

" Ако имаме институции, като Инспекторат, като Висш съдебен съвет, на място, за мен след публикуването през вчерашния ден на документа с показанията от 11 страници на административния началник на СГП би трябвало през днешния ден тя към този момент да не е на тази позиция, само че виждаме, че още веднъж има едно снишаване на институциите и че апелите и изпълняващият функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов и ръководителят на столичната прокуратура да си подадат оставките, тъй като те са искрено необективни и нямат интерес от разкриването на цялостната истина и по " Осемте джуджета ", и по Мартин - Нотариуса ".

Според него работата на изключителната парламентарна комисия е достигнала стадия, в който да изнервя с две неща някои политици: 

" Първото е, че стартира да свързва двата проблема. Единият от тях - " Осемте джуджета ", искрено е неуместен за настоящето ръководство на прокуратурата, най-много за основния прокурор Сарафов и за настоящия градски прокурор на София госпожа Кирилова, защото започнаха да излизат елементи, документи, изявления, от които пораждат още повече въпроси за това по какъв начин е работила и по какъв начин е разследвала прокуратурата по тези проблеми и най-много по Петьо Еврото като най-големият знак, като най-високопоставения магистрат, който е махленски в сходни корупционни схеми на въздействие и то на високо равнище в прокуратурата ". 

В предаването " Преди всички " Стайков подсети, че в прокуратурата има огромен брой политически сензитивни каузи. " И Петьо Петров, и сегашният столичен прокурор са работили в избран миг дружно с ръководителя на Движение за права и свободи Делян Пеевски като сътрудници ", добави той. По думите му задълбаването в избрани елементи несъмнено изнервя и на политическо равнище, по тази причина комисията стартира да утихва и към този момент трета седмица няма съвещание. 

Журналистът счита, че комисията не е главен приоритет на политическо равнище, само че има депутати с откровено предпочитание това да се случи. Според него ако се отиде на избори, няма да има време да минат обсъжданите ремонти за рухване на следствената загадка.

Относно чуването на някогашния основен прокурор Сотир Цацаров във Висшия прокурорски съвет, Николай Стайков уточни, че това е било чуване в извънредно другарска среда. " Там нямаше нито един истиснки въпрос ", уточни той и сподели, че би го попитал: " Защо двете най-големи схеми на въздействие - тази на Петьо Еврото и тази на Нотариуса, процъфтяват и имат най-силния си интервал по време на неговия мандат като ръководещ прокуратурата ".

Според него Цацаров няма по какъв начин да не е знаел за метода на работа на Петьо Еврото. По думите на журналиста това е извънредно неприятна диагноза за защитните механизми в прокуратурата и в ДАНС. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР