„Няма как да останем без храна. Храна ще има, просто

...
„Няма как да останем без храна. Храна ще има, просто
Коментари Харесай

Експерт: Цените на храните ще растат, ще се наложи намеса на държавата с непопулярни мерки

„ Няма по какъв начин да останем без храна. Храна ще има, просто ще имаме постъпателен тренд към повишаване на цените на храните. За хората, които са с по-ниски приходи, ще се основат много съществени компликации. Може би ще се наложи страната с много непопулярни ограничения да се намесва, с цел да се овладее обстановката. “ Това сподели в изявление за Владимир Иванов, ръководител на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите. „ Още е мъчно да се каже какъв брой ще бъде шокова инфлацията. Световните тържища реагираха незабавно, още първия ден (на военните дейности в Украйна - бел. ред.), само че има и по-високи равнища през февруари, изключително за зърното “, уточни Иванов.

Сигурно е, че ще има възходяща наклонност при зърнените култури, най-много при пшеницата и слънчогледа, слънчогледът се е върнал на най-високите равнища поради неприятната годишна продукция през 2020 година, разясни той. По думите му доста е значимо каква ще бъде реколтата в южното полукълбо. Владимир Иванов подсети, че имаме добре развъртян зърнен бранш, който надвишава като размери вътрешното ползване. По отношение на храните сега няма логистични проблеми, увери ръководителят на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите.

„ В момента няма недостиг от нищо. Има свръхпредлагане от всичко, само че е ясно, че енергийните запаси няма да се стабилизират, техните цени и сме очевидци на непрекъсната наклонност в посока нагоре. Колко бурна ще е тя, доста зависи от това по кое време ще свърши този спор, по какъв начин ще се развият нещата. Очакванията не са положителни, отрицателни са. Със сигурност ще е наклонността към повишение, въпросът е какъв брой внезапно ще бъде “. На годишна база най-сериозно е повишаването при млечните артикули – приблизително към 25%, при свинското месо и ориза равнищата кореспондират с тези от същия интервал на предходната година, картофите се двоумят сред 10 и 12%, даде образци Владимир Иванов. Цената на зелето е с над 50 на 100 по-висока по отношение на предходната година поради неприятна годишна продукция. При плодовете има към 15% по-високи цени. Най-сериозен е растежът при пресните зеленчуци – домати и краставици заради доста поскъпналото произвеждане. При захарта повишаването е с 20%.

Владимир Иванов предвижда, че на годишна база инфлацията у нас може да доближи двуцифрено число, само че за шокови стойности приказваме, когато има двуцифрени цифри в границите на месец. „ Зависи от това по какъв начин ще завърши въпросното мероприятие и по какъв начин ще се движи пазарът на енергийни запаси “, акцентира Иванов и добави, че пазарът е всичко друго, само че не и постоянен. Има непрекъсната неустойчивост и мощно повишаване. Ако това продължи задоволително дълъг интервал, ще се стигне до сериозна декапитализация на европейските стопански системи, а по-малките стопански системи като нашата ще понесат и по-големи вреди, заключи Владимир Иванов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР