Няма как да очакваме нещо друго. Хората са изморени. Говоренето

...
Няма как да очакваме нещо друго. Хората са изморени. Говоренето
Коментари Харесай

Проф. Милена Стефанова: Бомбени заплахи?! Който е решил да гласува, ще гласува

" Няма по какъв начин да чакаме нещо друго. Хората са изморени. Говоренето се върти към едни и същи тематики. Няма нов участник. Няма какво да стимулира хората, тъй че те да бъдат по-ентусиазирани да трансформират ориентацията си или пък да се усили делът на гласувалите ".

Това разяснява пред БНР политологът проф. Милена Стефанова от Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Според нея предизборната акция е била напълно естествена:

" Правеше усещане, че партиите и обединенията бяха доста обрани в говоренето си, дебатите се въртяха към значимите въпроси за България. Всичко беше в реда на упованията. Не съм очаквала да се случи нещо друго. Освен това, че нямаше кавги и че алените линии бяха потулени, нямаше изненади. Самата акция не може да повлияе значително върху ориентациите на гласоподавателите, тъй като си беше обичайната акция ". 

По думите й бомбените закани даже да се отразят на интензивността, то няма да е значително. Проф. Стефанова обаче акцентира, че е значимо институциите да успокоят гласоподавателите, че постройките са безусловно безвредни. Според нея бомбените закани са били доста аматьорски поднесени. 
Министерство на вътрешните работи и ЦИК договориха по какъв начин ще се работи при бомбени закани в изборния ден
В предаването " Хоризонт за вас " политологът означи, че ниската изборна интензивност, както и гласуването с " Не поддържам никого " облагодетелстват дребните партии - тези, които са на границата на 4-процентната преграда.

" Това, че пораства броят на хората, които гласоподават с " Не поддържам никого ", демонстрира единствено моралната оценка на все по-голяма част от гласоподавателите към това, което се предлага - към партиите и обединенията. Това е сигнал за тях ". 

Тя прикани хората, които желаят да гласоподават, да изберат за кого да гласоподават действително. 

Проф. Стефанова разчита прогнозите на социолозите по този начин:
Екзакта: Невъзможно е да се предвижда кой ще завоюва изборите и кой ще бъде втори
" Имаме 2 групи в обществото, които са относително устойчиви последователи на първите 2 сили. Тези две групи обаче, взети дружно, споделят - желаеме ръководство от тези две първи сили. Това желае гласоподавателят. Като погледнем посланията на първите 2 сили, не е толкоз мъчно да се откри общ език, с цел да се реализиран 2-3-4 неща - Шенген, приемане на еврото, отношението към войната в Украйна. Те тук нямат разлики. И да имат някакви разлики, те са в елементи ". 

Според нея в този смисъл са нужни едни съдържателни диалози и евентуално ще би трябвало да бъдат направени някакви взаимни отстъпки. 

Трябва устойчива политика по въпроса и с инфлацията, акцентира политологът и добави: " Трябва устойчиво ръководство, което да се насочи към основаване на среда, която да води към растеж на стопанската система ". 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР