Няма как да не знаем за трайните ползи от ферментиралите

...
Няма как да не знаем за трайните ползи от ферментиралите
Коментари Харесай

Супер лесен начин да си направим вкусно кисело зеле

Няма по какъв начин да не знаем за трайните изгоди от ферментиралите зеленчуци под форма на туршия. Те са наложителни за софрата на всяко семейство. И киселото зеле  няма да напусне обичайното фамилно меню. Нашите майки и баби от доста години вършат кисело зеле в буркани и бидони. Наскоро се научихме да купуваме готово зеле, само че то по никакъв начин не е същото на усет, като това, което си направим  в домашни условия.

Ето за какво ви предлагаме през днешния ден най-основния способ - прясно ферментирало зеле за една седмица с естествена ферментация. Това е най-здравословният метод и може да се употребява за други зеленчуци.  Много е просто - направете физиологичен разтвор, спазвайки съотношението 1 литър вода към 30 грама морска или каменна сол. Купете фина морска сол, разтваря се по-бързо и по-добре. Обикновено за едно зеле са нужни 2 литра вода и 4 с.л. сол.  
Най-лесният и прелестен метод да си извършите КИСЕЛО ЗЕЛЕ
Зимата рядко минава без кисело зеле, което се подготвя в огромна част от домовете. Хората избират домашното кисело зеле пред купенот...

А в този момент няколко думи за нещо значимо. Готовото зеле би трябвало да съхранявате на хладно място, където температурата е от 0 до 5 градуса. Това може да бъде ледник, маза или мазе. За ферментацияна може да употребявате йодирана сол, тя ще направи крайния артикул мек и хрупкав.  Колко сол би трябвало да приемате на 1 кг? Оптималното количество е 25 грама, т.е. една супена лъжица.

Сложете солта във водата. Можете да загреете 1 литър вода и разтопите цялата сол в нея, по-късно прибавете още 1 литър вода като оставите да изстине. Можете да сложите зелето цяло или можете единствено половинка. Можете да употребявате огромен буркан, или  да го разпределите в няколко дребни бурканчета. Можете да добавите подправки съгласно потребностите, като  цвят от копър, сушено чили, горчица на семена, джинджифил и други

Когато напълните буркана със зеле, налейте вода върху него. През зелето би трябвало да минава вода. Продължавайте да вършиме това, с цел да избегнете появяването на плесен.  Използвайте камъни за тежести, чинии или торба, цялостна с вода. За ферментиране зелето се нуждае от въздух, по тази причина не го покривайте с похлупак, само че и не го оставяйте да пада прахуляк и нечистотия върху него.

Кисело зеле с моркови - класическа домашна рецепта

В класическия вид зелето се ферментира с малко количество моркови и сол. Морковите съдържат естествени захари, които форсират процеса на ферментация, тъй че не е належащо да се употребява гранулирана захар. В множеството случаи този белоглав зарзават е много апетитен, тъй че ферментира в личен сок, без да се употребява вода.
Как да запазим киселото си зеле си хрупкаво и ароматно
Всички приготвяме вкусната зимнина за идващите мразовити дни, само че сигурни ли сме, че използваме най-хубавите предписания? Един от главните п...

Съставки:

·        зеле - 3 кг нарязано (около 3,5 кг вилици)

·        моркови - 300 г

·        сол - 3 супени лъжици без пързалка

Метод на подготвяне:
Най-подходящите дни за подготвяне на кисело зеле съгласно лунния календар
На пръв взор може да наподобява, че приготвянето на кисело зеле е развой, който няма нищо общо с лунния календар. Но това не е по този начин. Л...

1.Не слагайте доста моркови, един-два огромни моркова ще бъдат задоволителни. Настържете обелените моркови на едро ренде.

2.Зелето би трябвало да се накълца. В идеалния случай частите би трябвало да са със междинна дебелина, към 5 мм. За тези цели е комфортно да се употребяват специфични ножове с две остриета.

3. Сложете нарязаните зеленчуци в огромна купа и прибавете сол. С чисти ръце намачкайте добре зеленчуците, тъй че сокът от тях да стартира да излиза (солта ще форсира процеса на обособяване на сока). Поставете паница от горната страна и сложете върху нея всякаква тежест (камък, буркан с вода или друго подръка).

Още от РЕЦЕПТИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР