Няма как да не сте забелязали. Светът на киното и

...
Няма как да не сте забелязали. Светът на киното и
Коментари Харесай

Светът на стрийминга – новата златна ера за телевизията

Няма по какъв начин да не сте забелязали. Светът на киното и малкия екран се трансформира. Докато американският бокс офис страда от римейкове, съмнителни продължения и липса на истински хрумвания, които да генерират фенска база и пари, малкия екран или по-точно стрийминг услугите, процъфтяват. Hulu е с 60 милиона платени клиенти в целия свят, Amazon Prime Video е със 100 милиона клиенти, Netflix е със 125 милиона, HBO GO е със 150 милиона. И това са най-големите, които стават все по-големи. Стрийминг платформите са над 80 в световен мащаб.

Настъпва нова епоха...

Прочетете още: Нов филмов откъс на втория сезон на Westworld демонстрира детайлности за Shogunworld

Нова златна епоха за малкия екран

Разбира се, високо ценим качеството и цената на The Sopranos, Band of Brothers, The Wire, The Shield, Battlestar Galactica и Breaking Bad. Но това е остарялата генерация. Netflix отвори портал към бъдещето. Услуга за десетина $ на месец, която дава истински продукции с висок бюджет и огромни кино звезди, налични на всяко устройство с достъп до интернет. Но за историята, двата най-ключови сериала от новата златна епоха са House of Cards (с Кевин Спейси и Робин Райт) на Netflix и Game of Thrones на HBO. Първият, апотеоз на актьорската игра и сценария; вторият, фентъзи епос с мащаб невъобразим за дребния екран. Оттам насетне, ландшафта на телевизия и кино се промени. Големите кино звезди започнаха да се снимат в сериали; освен поради апетитните възнаграждения, само че и поради любовта на феновете, които отегчени от актуалната кино промишленост потърсиха избавление в дребния екран.

Матю Макконъхи и Уди Харелсън в True Detective (сезон 1); Рейчъл Макадъмс, Винс Вон и Колин Фарел в True Detective (сезон 2); Мартин Фрийман и Били Боб Тортън във Fargo (сезон 1); Джъд Лоу и Даян Кийтън в The Young Pope; Джеймс Франко в 11.22.63 а по-късно и в The Deuce; Антъни Хопкинс и Ед Харис в Westworld; Рийз Уидърспуун и Никол Кидман в Big Little Lies (както и Мерил Стрийп в идния сезон 2); Дуейн Джонсън в Ballers; Уинона Райдър в Stranger Things; Джесика Ландж, Кейти Бейтс и Анджела Басет в American Horror Story; Бенедикт Къмбърбач и Мартин Фрийман в Sherlock; Килиън Мърфи, Сам Нийл и Том Харди в Peaky Blinders; Ема Стоун и Джона Хил в идния Maniac и доста, доста други.

Най-доброто следва

Само за 2018-та година Netflix ще влагат 8 милиарда $ за основаването на 700 сериала (80 от тях няма да бъдат англоезични), 80 пълнометражни кино лентата и две дузини специфични стенд-ъп шоута на най-популярните комици. Netflix към този момент играят с най-големите. Новият филм на Мартин Скорсезе The Irishman е напълно финансиран от Netflix и ще коства към 150 млн. $. Продукцията ще събере старите колоси Ал Пачино, Робърт Де Ниро, Джо Пеши и Харви Кайтел и ще употребява CG технология за подмладяване, с цел да може да забележим историята на героите десетилетия обратно.

Apple ще влагат над 1 мрлд. $ за истински продукции през тази година, които към момента не знаем под каква (плат)форма ще се появят. Ябълката към този момент е сключила контракт с Браян Фулър (Hannibal, American Gods), който би трябвало да възкреси 80-тарската хорър антология Amazing Stories дружно с продуцентската компания на Стивън Спилбърг. Дженифър Анистън и Рийз Уидърспуун са подписали за най-малко 2 сезона на нов сериал насочен към утринно ТВ шоу. А друга инвестиция за която знаем, е сай-фай сериал, зад който ще стои Роналд Мур – основен сценарист и продуцент на Battlestar Galactica, писал редица епизоди за Star Trek: The Next Generation, както и Deep Space Nine.

Amazon похарчиха 4.5 милиарда $ през 2017-та за автентично наличие, само че се чака тази година да е по-голяма във всеки един аспект. Компанията на Джеф Безос купи правата за сериал по The Lord of the Rings за баснословната сума от 250 млн. $. Още толкоз ще бъдат изхарчени за първите два сезона (от планувани общо пет). Сериозна е инвестицията и в сериали по творчеството на Тери Пратчет, първият от които (Good Omens) ще забележим още тази година с присъединяване на Майкъл Шийн и Дейвид Тенант.

HBO в никакъв случай не са се хвалили с колосални бюджети (за 2017-та са похарчили малко над 2 милиарда долара), само че и те залагат главно на качеството, а не толкоз на количеството. Вероятно всяка друга компания би разтеглила Game of Thrones в най-малко 10 сезона с по 10 епизода, само че както виждаме, HBO са подготвени да пропуснат година в името на качеството... и епоса. Sharp Objects е измежду най-интересните планове на годината. Режисиран от Жан-Марк Вале (автор и на гореспоменатия Big Little Lies) сериала е по история на Гилиъм Флин, който ни е добре прочут с книгите Gone Girl и Dark Places. В основната роля ще е Ейми Адамс. След тригодишна пауза чакаме да се завърне True Detective, този път с носителя на Оскар в основната роля (Moonlight) Махершала Али.

От HBO чакаме и сериал по Watchmen, който надали ще се появи през тази година.

Знаем, че Фейсбук също желаят дял от лъвския къс и че са подготвени да влагат над 1 милиарда $ за истински продукции през 2018-та, които ще стрийват чрез Watch платформата си. Елизабет Олсен, която познаваме като Scarlet Witch от Avengers филмите, ще оглави нов сериал драмедия (микс от драма и комедия). Фейсбук са наредили и римейк на сполучливият норвежки уеб сериал Skam; също както и хорър сериал с името The Sacred Lies, който ще се прави от създателите на True Blood.

Но най-вече чакаме от Disney. Десетгодишната договорка на Disney с Netflix изтича тази година и цялото наличие включващо Marvel сериалите, Star Wars филмите, Pixar филмите и един куп други продукции, ще се върнат при Мики Маус. Затова и не е по никакъв начин инцидентно, че Disney ще пуснат лична стрийминг платформа през 2019-та, която би трябвало да е пряк съперник на Netflix. Но по какъв начин? Не закъсняха ли прекомерно доста, ще попитате? Освен гореизброеното наличие, Disney ще започват услугата с игрален сериал по Star Wars (зад който ще стои като режисьор и сценарист Джон Фавроу, прочут ни като създателя на първите два Iron Man кино лентата и The Jungle Book), нова анимация по Star Wars (която би трябвало да наследи завършилия преди няколко седмици Star Wars Rebels), както и още Star Wars под незнайна към момента форма.

И в случай че това ви се коства незадоволително, имаме налице договорката за 52 милиарда $ за закупуването на 20th Century Fox, които държат правата над X-Men (да, всичките, в това число Deadpool, Wolverine и Fantastic Four), Avatar, Alien, Predator, The X-Files, Tween Peaks, Planet of the Apes, Die Hard, Ice Age, цялата продукция на National Geographic Channels, както и продукциите на дъщерните компании, като ABC Television, които включват Modern Family, American Horror Story, It’s Always Sunny in Philadelphia, Fargo, Legion, The Simpsons, Family Guy и още стотици заглавия. Впечатлени? Момент, не още! Самият изпълнителен шеф на Disney Боб Айгер удостовери, че стрийминг услугата им ще започва със доста по-ниска цена (наполовина?) от тази на Netflix, където месечният абонамент е 12 $. ОК, в този момент към този момент може да се впечатлите.

Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР