Няма изненада на базата на това, което се случваше в

...
Няма изненада на базата на това, което се случваше в
Коментари Харесай

Любчо Нешков за изборите в Турция: Там не се води партийна и идеологическа битка, а битка за Турция

Няма изненада въз основата на това, което се случваше в Турция – балотаж за първи път на президентски избори. Ключови са две изявления - Турция ще бъде основен състезател, не ние а турският народ взема решение кой да бъде президент. Така се опровергаха предварителни изказвания, че Ердоган ще загуби тези избори. Това разяснява в ефира на Нова ТВ журналистът Любчо Нешков.

В Турция не се води партийна и идеологическа борба, там се води борба за Турция – кой е по-големият националист или родолюбец. Ердоган завоюва последните месеци, акцентирайки това, което се е случило в Турция – в енергетика, в отбранителната помишленост, спаци съглашението на Монтрьо – недопускането на военни кораби през Босфора, уточни той.

Разликата сред двамата претенденти не е огромна. Сега за първи път ще има балотаж. Все отново 22 години в ръководство, икономическа рецесия. Но първите 10-12 години има нарастване на стандарта и икономическият взрив, който реализира, посочи журналистът.

Според Нешков дали е добре или неприятно Ердоган да завоюва – това взема решение турския народ. Ние би трябвало да имаме доста ясни връзки с Турция. Турция е в пряк конфликт с Русия, без нея нямаше да има зърнена договорка. Да се приписва антинатовска политика на Турция не е заслужено. Който и да стане президент, само че той няма да живее, че всичко стартира от него. Факт е, че Ердоган е най-влиятелният турски политик след Ататюрк. Турция стартира да се трансформира по-консервативно, ориентирана към Близкия Изток, само че тя ще резервира и своята европейска ориентировка, прогнози Нешков.

За нас Турция е един от основните играчи за България и е доста неправилно единствено една партия да си поддържа връзка с турските водачи, посочи още Любчо Нешков и добави, че когато подписваме някакви съглашения с Турция, би трябвало да държим тя да ги извършва.

Близък съм до мнението на Шпигел – Ердоган е непобедимият, той промени уверено Турция, бе безапелационен журналистът.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР