Няма изменения в радиационната обстановка след военните действия и пожара

...
Няма изменения в радиационната обстановка след военните действия и пожара
Коментари Харесай

АЯР: Няма радиация след пожара в Запорожката АЕЦ |

Няма промени в радиационната конюнктура след военните дейности и пожара в, която сега е под съветски надзор.

Това съобщи ръководителят на Агенцията за нуклеарно контролиране у нас Цанко Бачийски. От АЯР увериха, че няма риск за хората и приканиха жителите да не протягат ръка към йодните таблетки. 

По информация на Държавната организация за нуклеарна ревизия на Украйна няма вреди върху главните уреди на централата. Тя е с общо 6 блока, като от тях работи сега със занижена мощ единствено един от тях. 1 блок е спрян за ремонт преди военните дейности, блокове 2 и 3 са спрени и е почнало изстудяване, както изисква системата за сигурност. 5 и 6 блок също не работят, изясни Бачийски. 

Няма нараснала радиация, няма непосредствена заплаха за замърсяване нито на площадката на централата, нито на покрайнините. Няма никакво изменение на нормалния гамафон на територията на България от началото на военните дейности. Ние също сме обезпокоени от това, което се случва, само че изрично декларирам, че проследявам обстановката и няма никакво съображение за безпокойствие измежду нашите жители, допълни Бачийски.

" Категорично желая да заявя, че към сегашния миг не е належащо никой да взима йод. Доц. Жана Джунова за какво и по кое време това се прави. Ако има такава нужда – всички ще бъдат уведомени чрез системата на ранно предизвестие, Българска национална телевизия и БНР ", изясни той. 

И коментира, че офанзивата на атомни централи съставлява съществено нарушаване на интернационалните правила и Хартата на Организация на обединените нации.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР