„Няма изход“: Жителите на Нагорни Карабах се опасяват от ново избухване на война

...
Жителите на Нагорни Карабах – оспорван от Армения и Азербайджан
Коментари Харесай

Жителите на Нагорни Карабах – оспорван от Армения и Азербайджан – се приютиха в мазета на 19 септември, когато азербайджанското министерство на отбраната започна военна операция, настоявайки за пълното изтегляне на арменските сили от региона. Страховете от нова война нараснаха напоследък, тъй като Армения обвини Азербайджан, че е натрупал войски и е блокирал единствения коридор на страната към отцепническия регион. Повече ни разказа жител на Степанакерт, столицата на Нагорни Карабах.

Азербайджан започна военна операция във вторник в Нагорни Карабах, три години след избухването на предишна война в региона. Страната поиска „пълно и безусловно“ изтегляне на арменските сили от оспорвания отцепнически регион.

„В региона са предприети локализирани антитерористични мерки“, се казва в изявление на министерството на отбраната на Баку, добавяйки, че е започнало коридори, за да позволят на цивилните да напуснат.

Боевете се случиха само часове след като Азербайджан съобщи, че четирима от неговите полицаи и двама цивилни са били убити при експлозии на мини в Нагорни Карабах. Властите обвиниха арменски сепаратистки групи.

Арменските сепаратисти заявиха, че двама цивилни са били убити и най-малко 23 други ранени в боевете, въпреки обещанията на Азербайджан, че ще действат само срещу военни цели.

Видеоклипове, споделени в социалните медии, показват издигащ се дим близо до Степанакерт, докато на заден план се чуват експлозии. Като тези видеоклипове, заснети от Марут Ванян, журналист на свободна практика в Нагорни Карабах.

'Всички хора, които имат противовъздушни убежища, се укриха'

В Степанакерт, столицата на Нагорни Карабах, жители, които страх от обстрели се крият в мазета и заслони. Една от тях е Нонна Погосян, служител в Американския университет в Армения, която говори с нас чрез WhatsApp:  

Намираме се в град Степанакерт. Няма изход. Ние сме уплашени. Децата бяха на училище, моите деца също бяха на училище. Беше 13 часа, когато всичко започна отново. Хората бяха на работа или на училище. Това е ретроспекция към 27 септември 2020 г. [Бележка на редактора: началото на Втората война в Нагорни Карабах].

Всички хора, които имат противовъздушни убежища, са намерили убежище. Но е невъзможно да се приютят всички жители. Не знам колко от тях са жени и деца или възрастни хора.

Стигнахме до бункера, но той всъщност не е бункер. Това е нещо само наполовина в земята. Всички тук сме уплашени. Децата са в бункера и плачат. Не можете да си представите ситуацията. какво да ти кажа Обкръжени сме от азерите. През 2020 г. успяхме да направим евакуация. Имахме път, по който можехме да излезем. Но сега е невъзможно. Просто сме в капан.”

Армения и Азербайджан спорят за района на Нагорни Карабах от края на 80-те години, което доведе до избухването на два въоръжени конфликта. Окупирана основно от етнически арменци, територията е международно призната като част от Азербайджан.

Последните напрежения са фокусирани върху прогресивната блокада на коридора Лачин – главният път, свързващ Армения и Нагорни Карабах – от Азербайджан от декември 2022 г. През последните месеци и двете страни обвиниха другата в струпване на войски в подготовка за офанзива.

През 2020 г. шестседмична война завърши с възвръщането на контрола на Азербайджан върху няколко ключови области в Карабах. Отцепилият се регион е в конфликт от десетилетия. Регионът все още е силно миниран, след като армиите на двете страни са използвали противопехотни мини в жесток конфликт през 90-те години.

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР